Uhapšeni Sanchez ponovno kandidat za predsjednika Katalonije

Zagovornik katalonske nezavisnosti Jordi Sanchez, koji je u pritvoru, u subotu je opet imenovan kandidatom za predsjednika parlamenta te španjolske pokrajine, a takav je izbor podržao i bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont koji je iz Berlina ponovno pozvao Madrid na dijalog.

– Predlažem da zastupnik Jordi Sanchez bude kandidat. On je dobio najveću podršku, napisao je na Twitteru predsjednik parlamenta Rogert Torrent.

Pri prethodnom pokušaju u martu, Jordi Sanchez je povukao svoju kandidaturu jer ga je špansko pravosuđe odbilo osloboditi kako bi bio prisutan preuzimanju dužnosti u parlamentu.

Od početka godine riječ je o četvrtom pokušaju predsjednika parlamenta da predloži kandidata za predsjednika Katalonije. Prvi je bio imenovan bivši predsjednik Carles Puigdemont, koji je u egzilu, zatim Jordi Sanhcez te zatim i bivši član i glasnogovornik Puigdemontove vlade Jordi Turull.

Datum sljedećeg zasjedanja novog saziva parlamenta na kojem bi se glasalo o predsjedniku Katalonije bit će utvrđen u narednoj sedmici.

Ne bude li novi predsjednik Katalonije imenovan prije 22. maja, automatski će biti raspisani novi pokrajinski izbori.