Ujedinili se milijarderi: Ulažu novac u bakteriju koja će spasiti svijet

Farmeri koriste previše azotnih đubriva, koja dosta utiču na zagađenje

Razvoj bakterija koje trebaju smanjiti korištenje azotnih đubriva možda ne zvuči kao primamljiva tema, ali upravo su se na to fokusirali najbogatiji ljudi današnjice, jer to vide kao konkretan način da pomognu da se spase planeta Zemlja.

U septembru je grupa milijardera investitora među kojima su Džef Bezos (Jeff), Bil Gejts (Bill Gates) i Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) odlučila da odvoji milijardu dolara za ulaganje u energetske startap kompanije. Investicije su dio fonda nazvanog Probojni energetski poduhvati, koji je napravljen sa ciljem da se kompanijama da kapital koji mogu vratiti nakon 20 godina, a koji treba naučnicima i inženjerima omogućiti rad na transformativnim energetskim tehnologijama.

Jedan od tih kompanija je kalifornijska "Pivot Bio" koja je od milijardera dobila 70 miliona za rad na genetski modificiranoj bakteriji. Ova kompanija je identificirala veliki problem u poljoprivredi: farmeri koriste previše azotnih đubriva, koja dosta utiču na zagađenje. Kako biljka raste, njoj je potrebno sve više hrane, pa farmeri sve više koriste đubrivo.

Đubriva ispuštaju azotne-okside, vrstu gasa staklene bašte koji je mnogo snažniji od ugljen-dioksida.

Taj gas dugo ostaje u zraku i zemljištu, a zagađuje i rijeke i potoke. On je i toksičan po ljude jer u kontaktu sa zagađenom vodom mogu da se razbole i da im otkažu jetra i bubrezi.

"Pivot Bio" je otkrila bakteriju koja može smanjiti potrebu za korištenjem ovog opasnog đubriva. Prema riječima zvaničnika kompanije, ta bakterija sa krila u prirodi, ali je zbog korištenja fertilizatora ostala neaktivna.

Genetskim modificiranjem ove bakterije, kompanija im pomaže da se aktiviraju u prisustvu azotnih đubriva. Farmeri će moći naprskati sjemena bakterijom u tečnom obliku.

- Čim seme proklija i formira prvi korijen, naši mikrobi će se uhvatiti za taj korijen i prekriti ga poput rukavice. To će omogućiti bakteriji da svakodnevno hrani biljku, čime će biti eliminirana potreba za dodatnim đubrivom - rsaopćeno je iz ove kompanije. 

"PivotBio" farmerima predlaže da koriste i dalje iste metode na koje su navikli, ali tako što će svojoj smjesi đubriva i insekticida, prilikom prvog đubrenja dodati genetski modificiranu bakteriju.