Ukinuta oslobađajuća presuda migrantima za ubistvo u Velikoj Kladuši

sud bihać
Vrhovni sud Federacije BiH djelomično je uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću u predmetu protiv optuženih Mehali Ismaila i Ferroukhi Walida.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dana 31.08.2018. godine podiglo optužnicu protiv migranata Mehali Ismaila i Ferroukhi Walida zbog postojanja osnovane sumnje da su dana 15.06.2018. godine, u Velikoj Kladuši, kao saučesnici pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, iz koristoljublja usmrtili migranta iz Maroka. Nakon održanog glavnog pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću, sud je presudom od 14.05.2019. godine optužene Mehali Ismaila i Ferroukhi Walida oslobodio od optužbe.

„Izražavajući svoje neslaganje s razlozima zbog kojih je Kantonalni sud u Bihaću nepravosnažno oslobodio optužene, postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona je protiv predmetne presude izjavila žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je u odlučnom dijelu uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću“, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Rješenjem Vrhovnog suda Federacije BiH, predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Bihaću na ponovo suđenje.