Uključena i BiH: Zakon o evropskoj energetskoj sigurnosti pred Kongresom SAD-a

(Patria) - Još prošle godine američki državni tajnik SAD-a Mike Pompeo obećao je Ukrajini nastavak zajedničke borbe protiv plinovoda "Sjeverni tok 2", koji prema, njegovom mišljenju, podriva evropsku sigurnost, a nedavno je u Kongres SAD-a, tačnije 28. februara upućen Zakon o evropskoj energetskoj sigurnosti i diversifikaciji iz 2019. godine.

U tom Zakonu se daje prioritet naporima i poboljšanje koordinacije među agencijama Sjedinjenih Država kako bi se ohrabrile evropske zemlje da diversifikuju svoje izvore energije i rute snabdijevanja, te da povećaju energetsku sigurnost evropskih zemalja i pomognu Sjedinjenim Državama da ostvare svoje globalne ciljeve energetske sigurnosti, javlja agencija Patria.

Ovim zakonom obuhvaćena je i Bosna i Hercegovina, a na spisku su 42 evropske zemalje, kojima bi ovim zakonom trebale biti pružene diplomatske, političke i tehničke podrške, olakšavanje međunarodnih pregovora u pogledu prekogranične infrastrukture te poboljšanje regulatornog okruženja evropskih zemalja u pogledu energije. 

Također je predviđeno razviti pristupačna, transparentna i konkurentna energetska tržišta koja se opskrbljuju različitim izvorima, vrstama i putevima energije i pružanje podrške za poboljšanje evropskih energetskih tržišta, uključujući podršku projektima u ranoj fazi i podršku projektima u kasnijoj fazi, za izgradnju ili poboljšanje energetske infrastrukture.

Podrška projektima u kasnoj fazi uključuje kredite, garancije, osiguranja, reosiguranja i vlasnička ulaganja, piše Patria.