USK: S revizijom ili bez nje, ukoliko postoji sumnja o nezakonito izdatim diplomama, u svakom trenutku može se izvršiti njihova provjera

Ministarstvo obrazovanja u Vladi USK-a, uputiće inicijativu Skupštini USK-a, o provjeri diploma zaposlenih u javnom sektoru, odnosno budžetskih korisnika, potvrdio nam je ministar Damir Omerdić.

Predsjedavajući Skupštine  USK-a, ističe,  da svaki materijal, koji dođe iz ministarstava, odnosno Vlade  predmet je  očitovanja poslanika. Tako će  i u ovom slučaju biti. Ipak, upozorava da se ovom krajnje ozbiljnom poslu mora pažljivo pristupiti. Postoje procedure i zakonski propisi, koji definišu ko i na koji način može vršiti provjeru diploma, kazao je Agan Bunić, predsjedavajući Skupšine USK.

S revizijom ili bez nje, ukoliko postoji sumnja o nezakonito izdatim diplomama ,u svakom trenutku može se izvršiti njihova provjera“, dodaje predsjedavajući, kako prenosi RTV USK. 

 Nadležne institucije, poput Kantonalne inspekcije, dužne su reagovati na eventulane prijave. Slaže se, da nedavni slučaj sanske privatne škole za koju postoji sumnja da je nezakonito izdala diplomu medicinske struke, najvjerovatnije, tek je jedan u nizu primjera zloupotreba i manipulacija u obrazovanju.

Da slučaj sanske škole nije usamljen slažu se i u Savezu samostalnih sindikata  BIH.

Da imaju pune ruke posla, kada je u pitanju kontrola rada  obrazovnih ustanova   ranije su  za našu kuću potvrdili  u Kantonalnoj inspekciji. Podneseno je više krivičnih prijava za moguće zlopuotrebe  protiv lica koja su zaposlena u privatnim ali i  javnim obrazovnim institucijama.

Obrazovni sistem u BIH, prvenstveno u Federaciji potrebno je centralizirati, mišljenja su u Sindikatu. Procesuiranje pojedinih slučajeva trajno ne riješava problem, prvenstveno  hiperprodukcije privatnih škola i fakulteta, među kojima je značajan broj onih sa sumnjivim kvalitetom i nezakonitostima u radu.

Ko uistinu obrazuje, a kome su škole i druge obrazovne ustanove  paravan za dobru zaradu i različite vrste zloupotreba, krajnje je vrijeme da se nadležni time ozbiljno uhvate u koštac. Na kraju, o tome kakvo nam je obrazovanje, ovisi i budućnost zemlje.