Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi: Ruska elita želi eliminisati Putina

.
Među ruskom poslovnom i političkom elitom formira se grupa utjecajnih ljudi koji se suprotstavljaju predsjedniku Vladimiru Putinu i koji planiraju da ga ubiju, saopćila je Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine.

Prema onome što je Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine objavila, cilj formirane grupe je što prije ukloniti Putina s vlasti i obnoviti ekonomske veze sa Zapadom.

"Dio ruske političke elite vidi direktora Federalne službe bezbjednosti Aleksandra Bortnikova kao Putinovog nasljednika. Upravo Bortnikov je nedavno pao u nemilost ruskog diktatora. Zvanični razlog pada lidera FSS su fatalne pogrešne procjene u ratu protiv Ukrajine”, prenosi Ukrajinska pravda.

Bortnikov i njegov odjel bili su odgovorni za analizu stavova ukrajinskog stanovništva i kapaciteta ukrajinske vojske.

Poznato je da Bortnikov i još neki utjecajni članovi ruske elite razmatraju različite opcije za skidanje Putina sa vlasti. Konkretno, nije isključeno trovanje, iznenadna bolest ili druga "nesreća".

Moguće je da su ovi procesi povezani sa nedavnim "curenjem" lokacije čečenskih jedinica na sjeveru Kijeva. "

Prema obavještajnim podacima, ovo curenje informacija je možda imalo za cilj da oslabi Kadirovljev utjecaj i kao pokušaj da se unaprijed uspostavi saradnja sa ukrajinskim vlastima, zaobilazeći sadašnje rukovodstvo Rusije.