Ulaz na autoput u Lašvi zbog sigurnosti još uvijek zatvoren, vozači razočarani zbog plaćanja putarine

Uključenje na autoput A1 na naplatnim kućicama Lašva u potpunosti je blokirano iz sigurnosnih razloga, dok se odvijanje saobraćaja na autoputu A1 Zenica - Sarajevo u oba smjera odvija nesmetano. Međutim, kiša koja i danas pada stvorila je brojne probleme na području Kaknja i Zenice.

Odvijanje saobraćaja još uvijek je otežano na autputu A1 za vozače koji dolaze iz Travnika na autoput A1. Zbog sigurnosti uključenje na autoput A1 na naplatnim kućicama u Lašvi još uvijek je zatvoreno, a vozila se uključuju u blizini Zenice na naplatnom mjestu Drivuša.

Mehanzacija je i danas na terenu te uklanjaju nanose pjeska i kamenja koje je jučerašnja kiša nanijela u blizini autoputa A1 na regionalnoj cesti Zenica - Kakanj, a posljedice jučerašnjih nanosa i danas su vidljive. Odroni zemlje, uništena rasvjeta, ograda i potporni zidovi ugrožavaju odvijanje soabraćaja kako na regionalnom, tako i na autoputu u blizini Lašve.
 

Formirano jezero iznad Pehara u Zenici



Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona su istakli da su u Zenici tokom jučerašnjeg dana najviše bila zahvaćena naselja Crkvice, Novo Radakovo, Bilimište, Klopče, Perin Han, Pehare i centar grada.

"Tokom dana građani non stop prijavljuju ulazak vode u prizemne, poslovne i druge objekte na području Grada, kao i uništenje lokalnih puteva gdje je voda odnijela ili potkopala dijelove puteva. Voda je sa sobom donijela nanose zemlje i kamenja naročito u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama. U naselju Sviće, blizu Pehara, formira se malo jezero, koje ugrožava tamošnje stambene objekte", izjavili su iz Civilne zaštite ZDK.
 

Vatrogasci u Kaknju do jutra bili na terenu



Vatrogasci u Općini Kakanj do jutarnjih sati su pumpama ispumpavali vodu iz poplavljenih kuća u kakanjskim naseljima.

Obustava saobraćaja na autoputu A1 Zenica - Kakanj zbog nanosa prije i nakon tunela 1. mart, u oba smjera, trajala je više sati, a u koloni dugoj više od deset kilometara je bilo zarobljeno na stotine vozila, a tek nakon povlačenja vode na autoputu A1 izlaz prema Lašvi je bio otvoren za usporeno saobraćanje. 
 

Nakon sati čekanja u koloni, naplaćena putarina



Vozači koji su jučer više sati proveli u kilometarskim kolonama razočarani su i ljuti da su im na izlazu s autoputa uredno naplatili putarinu.

"Može li nama, koji smo bili u koloni, neko objasniti zašto je uredno naplaćena putarina na izlazu iz autoputa u Kaknju nakon sati čekanja u koloni uzrokovanom nestručnim građenjem autoputa? Ima li neko u ovoj zemlji trunku morala?", pita se jedan od vozača.