Ulazak BiH u EU podržava 56,52 posto građana

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju o istraživanju javnog mnijenja: "Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja“ kojeg je provela Direkcija za evropske integracije.

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju o istraživanju javnog mnijenja: "Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja“ kojeg je provela Direkcija za evropske integracije.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da bi 56,52 posto građana BiH na referendumu o članstvu, glasalo za ulazak BiH u EU. 

Podrška građana (30,3 posto) je značajno niža u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH (70,6 posto) i Brčko distriktu BiH (75,5 posto). U odnosu na prethodna dva godišnja istraživanja porastao je procent ispitanika koji ne znaju ili ne žele reći kako bi glasali. Razlog podrške integraciji u EU u najvećoj mjeri je unapređenje infrastrukture (34,8 posto), a slijede sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i poštivanje zakona i propisa. Strah od povećanja troškova života i poreza (66,5 posto) predstavlja najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

Prema mišljenju građana BiH, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju (74,4 posto), borba protiv korupcije i reforma javne uprave najznačajnije su reforme koje treba preduzeti. Upitani da odgovore šta bi bili razlozi zbog koji je EU zainteresovana za pristupanje Bosne i Hercegovine, ispitanici su naveli širenje evropskog tržišta i osiguravanje mira i stabilnosti kao najvažnije razloge. Politizacija procesa integrisanja je prema stavovima 36,2 posto ispitanika najveća prepreka integraciji BiH u EU, saopćeno je.

U FBiH češće nego u RS građani misle da je prepreka integraciji nespremnost na promjene (26,6 posto), a u RS da je to trenutno stanje u EU (16,6 posto). Među temama u vezi sa procesom integracije, ispitanike najviše interesuje uticaj članstva u EU na njihov svakodnevni život. Kao i prethodnih godina, dominantan izvor informisanja građana o procesu integrisanja je televizija koju je označilo 63 posto ispitanika. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1200 punoljetnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom (CATI), istaknuli su iz DEI.