Višković: Umjesto rezervnog sastava policije, RS će imati žandarmeriju

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je danas u Bijeljini da će RS, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i svijetu.

Naveo je da se u vezi s izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, kojima je bilo predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, podigla prevelika fama.

On je novinarima u Bijeljini rekao da će Vlada RS ove sedmice uputiti dopis Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se ubrzaju procedure oko ulaska Srbije kao strateškog partnera u kompaniju "Orao" u Bijeljini.

Kaže da bi u “Orlu” mogli da se servisiraju avioni i helikopteri koje je nabavilo Ministarstvo odbrane Srbije.

- To je šansa koju vidimo, jer je čak u ugovoru koji je Srbija pravila s Rusijom i Bjelorusijom prilikom isporuke tih aviona i helikoptera stajala klauzula da će remont i dalju brigu o njihovom održavanju raditi 'Orao' – kazao je Višković.

Dodao je i da izvršna vlast ide ka rasterećenju privrede i oslobađanju privrednika od nekih nameta kako bi se to pretvorilo u povećanje plaća radnicima.

Tvrdi da će entitetska vlada zaštiti radnike “ArcelorMittala”, koji su danas održali štrajk upozorenja zbog najave da će 1. septembra otpustiti 300 radnika i smanjiti proizvodnju.

Vlada RS, kako je naveo, radi ono što je u njenom domenu, želi da pregovara i maksimalno će zaštititi radnike.

Sada se, dodao je, čeka informaciju šta “Mittal”, odnosno njihovi vlasnici, očekuju.