Iz UN-a poručuju: Bosanci se trebaju prisjetiti svojih muka dok primaju izbjeglice

U Centrali Ujedinjenih naroda u Njujorku prate razvoj događaja oko problema s izbjeglicama u Bosni i Hercegovini i regionu, upozoravajući na potrebu primjene međunarodnih standarda, ali i na solidarnost s njima, dok putuju zapadnobalkanskom rutom.

Odgovarajući na pitanje stalnog dopisnika "Dnevnog avaza" kako u UN-u gledaju na incidente s izbjeglicama koji su se u petak dogodili u BiH, portparol generalnog sekretara UN-a Farhan Hak (Haq) rekao je da se ne smije zaboraviti “glavna poenta, uzimajući u obzir teškoće koje izbjeglice trpe dok prolaze kroz razna mjesta kroz koja putuju”.

Prava i dostojanstvo

- Mi želimo da sve vlade cijene i respektiraju prava i dostojanstvo svih izbjeglica i mi ih ohrabrujemo da se to čine - rekao je Hak za “Avaz”.

Upitan kako se to konkretno odnosi na situaciju u BiH, u koju sada, prema medijskim navodima, dnevno ulazi oko 100 izbjeglica, s obzirom na to da su mnogi Bosanci bili izbjeglice, portparol UN-a je rekao da se BiH sada treba prisjetiti kroz šta je i sama prolazila za vrijeme minulog rata.

- Mi se svakako nadamo da će u Bosni i drugdje vlasti poštivati prava onih koji su natjerani da bježe. To je nešto što u skoroj memoriji imaju mnogi Bosanci koji su se s tim morali suočiti, tako da se mi nadamo da će se oni prisjetiti i imati simpatije za one koji se s tim tegobama suočavaju danas - rekao je Hak.