UN: Hitno potrebno 350 miliona dolara za pomoć Palestini

Ujedinjene nacije i palestinska vlast zatražili su u ponedjeljak 350 miliona dolara za pomoć Palestincima u 2019., i objasnili da su humanitarne potrebe znatno veće, ali su svjesni rekordno niskog odziva na poziv za prikupljanje novca.

Humanitarni plan za 2019. obuhvaća 203 projekta različitih organizacija - humanitarnih i nevladinih udruga te UN-ovih agencija.

Prioritet je rješavati potrebe 1,4 miliona najugroženijih Palestinaca kojima treba osigurati hranu i krov nad glavom, vodu, higijenske uvjete i zdravstvene usluge, kazao je Jamie Mc-Goldrick, koordinator UN-a za Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem.

"Humanitarni djelatnici suočeni su s dosad neviđenim izazovima, između ostalog s dosad najnižim odzivom na poziv za prikupljanje pomoći i napadima kojima se teži njihov rad prikazati nezakonitim", rekao je McGoldrick u Ramallahu, gradu na Zapadnoj obali pod izraleskom okupacijom.

"Mnogo više pomoći je potrebno", rekao je McGoldrick i objasnio da UN traži svotu "za provedbu plana koji realno može provesti u jako ograničenim okolnostima".

U protekloj godini Sjedinjene Države srezale su pomoć Palestincima, uključivo pomoć za UN-ovu agenciju koja se skrbi za 5 miliona palestinskih izbjeglica.

SAD je obećao 365 miliona agenciji za 2018., ali je uplatio samo prvu ratu od 60 miliona dolara, pa u augustu objavio da obustavlja donacije.

Taj potez tumači se kao sredstvo pritiska na palestinske čelnike kako bi počeli pregovore s Izraelom.

Oko 77 posto novca zatraženog za 2019. namijenjeno je Gazi, rekli su organizatori o prenapučenom području u kojem je humanitarno stanje očajno nakon godina izraelske blokade jer Gazom vlada Hamas, koji Izrael naziva terorističkim pokretom, ali loši uvjeti su i posljedica unutarnjih političkih podjela među Palestincima.