UN: Izrael gradnjom naselja ugrožava mir

Home

UN: Izrael gradnjom naselja ugrožava mir


Palestinci i UN kritizirali su najavu gradnje prvog novog jevrejskog naselja na Zapadnoj obali u četvrt stoljeća.

Palestinci, izraelski aktivisti i UN kritizirali su u petak vladu izraelsku premijera Benjamina Netanyahua koja je dan prije odobrila izgradnju prvog novog jevrejskog naselja na Zapadnoj obali u četvrt stoljeća.

Izraelski kabinet odobrio je u četvrtak izgradnju novog naselja sjeverno od Ramalle. To će biti prvo službeno naselje od 1991.

"Ova nova eskalacija ukazuje na ustrajnost okupacijske vlade da nastavi protiviti se i opstruirati sve napore da se obnovi mirovni proces", rekao je glasnogovornik Palestinske vlade.

Hanan Ašravi, član izvršnog odbora PLO-a, optužio je izraelsku vladu da joj je više stalo do "umirivanja ilegalnih doseljenika nego ispunjavanja uvjeta za stabilnost i mir."

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je "razočarenje i zabrinutost" zbog odluke Izraelske vlade da sagradi novo naselje na okupiranim područjima.

Guterres "osuđuje sve jednostrane poteze koji, poput ovog, ugrožavaju mir i potkopavaju rješenje s dvije države. Naseljavanje je nezakonito po međunarodnom pravu i zapreka je miru", kaže se u saopćenju UN-a.

Prepreka za mir

Netanyahu je rekao da je odluka jednoglasno izglasana u njegovom kabinetu i tako održao obećanje koje je dao nakon što je naselje Amona, koje su ilegalno izgradili naseljenici, srušeno ranije ove godine po odluci Vrhovnog suda Izraela.

Izrael je odobrio hiljade novih domova, ali je riječ o nadogradnji već postojećih naselja.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u decembru prošle godine rezoluciju u kojoj je pozvalo da se zaustavi gradnja jevrejskih naselja, zbog čega je Izrael prekinuo finansiranje UN-a.

Već dvije decenije međunarodna zajednica podržava dvodržavno rješenje konflikta, koje podrazumijeva uspostavljanje palestinske države na teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Jevrejska naselja na Zapadnoj obali međunarodna zajednica smatra nelegalnima i preprekom za mir.

Izrael smatra da bi status jevrejskih naselja i drugi problemi trebali biti riješeni mirovnim pregovorima.

Izvor: Agencije

Topic
Objavio: Pet, 31/03/2017 - 19:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top