UN poziva sve strane da zaštite sirijske civile

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antionio Guterres, zabrinut zbog jačanja sukoba na sjeverozapadu Sirije, pozvao je sukobljene snage da zaštite civile te zatražio od Rusije da pridonese tome da se poštuje prekid vatre.

"U zračnim napadima 5. maja pogođena su tri medicinska centra, čime je broj napadnutih centara porastao na sedam od 28. aprila, saopćio je on.

Guterres je "pozvao sve snage u sukobu da poštuju međunarodno pravo i zaštite civile" te je "zatražio od zaraćenih da se ponovo angažiranju u primjeni i poštivanju prekida vatre potpisanog 17. septembra" prošle godine.

On je posebno pozvao "garante procesa iz Astane [Rusija, Iran i Turska] da se pobrinu da to bude i ostvareno", dodaje se u saopćenju.

Pokrajina Idlib (na sjeverozapadu) i okolna područja, posebno u susjednoj pokrajini Hama, pod dominacijom su pripadnika oružane grupe Hayat Tahrir al-Cham (bivši ogranak sirijske Al-Kaide), koji su pojačali svoje aktivnosti u regiji.

Pogođeno devet škole

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava - SOHR, ruska vojska je posljednjih dana bombardirala nekoliko medicinskih centara, prenose AA.

"U napadima nakon 30. aprila pogođeno je devet škola, a školske su ustanove bile zatvorene u nekoliko zona", dodao je Guterres ne imenujući krivce.

"Generalni sekretar s velikom zabrinutošću prati pojačavanje sukoba i poziva snage sirijske Vlade i njihove saveznike, naoružane opozicione snage i Hayat Tahrir al-Cham. Zabrinut je zbog informacija o zračnim napadima na naseljena područja i civilnu infrastrukturu, u kojima su stradale stotine ljudi", navodi se u saopćenju.

Rat u Siriji počeo je 2011. godine gušenjem prodemokratskih protesta, a u njemu je poginulo više od 370.000 ljudi.