UN: Svijet je sve bliže iskorjenjivanju dječje paralize

Smrtonosna virusna bolest "vrlo je blizu" potpunog nestanka jer je broj oboljele djece opao za 99% od 1988. godine, objavio je UNICEF na Svjetski dan dječje paralize (poliomijelitisa), koji se obilježava 24. listopada, čime je svijet postao bliži nego ikad njezinom potpunom iskorjenjivanju.

Broj zabilježenih slučajeva smanjio se sa 350.000 u 1988. godini na manje od 40 danas, a prisutnost sa 125 zemalja na svega dvije zemlje, izvještava UN News.

Afganistan i Pakistan dvije su preostale zemlje s prijavljenim slučajevima, a Nigerija, treća polioendemijska zemlja, je nakon tri godine bez prijavljenih slučajeva na putu da iduće godine dobije certifikat da je iskorijenila ovu bolest.

"Nakon iskorjenjivanja boginja i virusa dječje paralize tipa dva, ove vijesti predstavljaju povijesno dostignuće za čovječanstvo", rekli su iz SZO-a, a preostao je samo tip jedan ovog virusa.

Sva tri soja virusa su simptomatski identična i uzrokuju nepovratnu paralizu, a u slučajevima kada mišići postanu imobilizirani, bolest vodi u smrt. Drugi rani znakovi bolesti su vrućica, umor i ukočenost u vratu i udovima iako većina zaraženih, njih oko 90%, ima vrlo blage simptome ili čak uopće nema simptoma.

Zahvaljujući naporima u borbi protiv ove bolesti, uključujući i Globalnu inicijativu za iskorjenjivanje dječje paralize (GPEI), koju čine SZO, UNICEF i drugi zdravstveni partneri od ovog virusa je spašeno oko 18 milijuna ljudi. Pored toga, ovim naporima ušteđeno je više od $27 milijardi zdravstvenih troškova u posljednjih 30 godina, s potencijalom od $14 milijardi kumulativne uštede do 2050. godine.

Iskorjenjivanje ove bolesti "poslat će snažnu poruku" o snazi cjepiva u vrijeme kada je narušeno povjerenje javnosti, priopćili su iz SZO-a. Budući da se svijet suočava s brojnim dezinformacijama o sigurnosti cjepiva, uklanjanje poliomijelitisa pružit će nepobitne dokaze o njihovoj učinkovitosti.

UNICEF je naglasio da se unatoč iskorjenjivanju poliomijelitisa svako dijete u svakom domaćinstvu i dalje mora cijepiti. Agencija je uspjela raspodijeliti više od milijardu doza godišnje, no i dalje je više tisuća djece još uvijek zakinuto.

Ugrožena djeca žive u izoliranim područjima ili u zajednicama pogođenim sukobima pa je pristup njima veliki izazov. Marginalizirane zajednice kojima već nedostaju osnovni resursi poput vode i zdravstvene zaštite ponekad su dobivale pomoć isključivo kroz ciljane kampanje protiv ovog virusa.

UNICEF i dalje nastavlja s naporima za pojačavanje prihvaćanja i potražnje za cjepivom kroz dijalog u zajednici, izgradnju povjerenja i komunikaciju utemeljenu na dokazima o učinkovitosti imunizacije.

 

 

Izvor: Frons slobode
Prevela: Ružica Ere