Budućnost Univerziteta Bihać između politike i kvalitete obrazovanja

Trend migracija negativno utiče na sve sfere društva, a posebno je na udaru krajiško obrazovanje. U tom kontekstu je i nedavna odluka Vlade Unsko-sanskog kantona koja je donesena na posljednjoj sjednici a koja se tiče smanjenja upisne kvote. Planirano je i ukidanje određenih smjerova i uvođenje novih na pojedinim fakultetima, a sve u cilju nebili se mladi privukli i zainteresirali za studiranje na Univerzitetu Bihać.

Upis bi trebao početi već od 20. juna, a rukovodstvo Univerziteta ove godine je više uložilo u promociju Univerziteta, te su uporedo istraživali i kakvo je brojno stanje maturanata u Unsko-sanskom kantonu. Statistika do koje su došli ove im godine, čini se, ide u prilog – piše Rtvusk

Da li će Univerzitet u Bihaću uspjeti da se obdrži u narednim godinama, ovisi od sveukupne političke situacije koja je usko vezana i za ovu ustanovu preko koje se prelamaju mnoge kadrovske križaljke i uhljebljenja. Osim toga, rukovodstvo i menadžment Univerziteta treba ponuditi ozbiljniji i kvalitetniji pristup ako želi zadržati mlade i odvratiti ih od sve većeg trenda odlaska na studije u inostranstvo gdje prednjače Slovenija, Austrija, Njemačka, Turska i Amerika. Sa dosadašnjim pristupom i kvalitetom studija, Univerzitet u Bihaću se ne može nadati opstanku. Surova realnost govori da mu dolaze sivi dani i vrlo moguće gašenje zbog neisplativosti finansiranja toliko ogromnog kadra koji više troši nego što proizvodi.