Univerzitet u Bihaću: U prvom upisnom roku popunjena polovina predviđene kvote

Drugi upisni rok na fakultete Univerziteta u Bihaću otvoren je u drugoj sedmici jula, prije godišnjih odmora, kada je prekinut, a prijem prijava ponovo je nastavljen jučer i trajat će do 21. septembra.

U prvom upisnom roku popunjena je polovina predviđene kvote. Na ovoj visokoškolskoj ustanovi mišljenja su da je situacija slična prošlogodišnjoj, a s obzirom da u drugom roku očekuju još kandidata, konačnu ocjenu moći će dati tek po njegovom okončanju.

Najveći interes ove godine studenti su pokazali za studij na Tehničkom fakultetu, Odsjek elektrotehnike, smjer informatika, koji je popunjen odmah u prvom roku. Studenti su u značajnom broju upisivali i Fakultet zdravstvenih studija, na odsjecima Sestrinstvo i Fizikalna terapija, čije su kvote također popunjene, kao i one na Ekonomskom fakultetu.

Nedostatak kandidata i dalje je evidentan na Pedagoškom fakultetu, na odsjecima Matematika i fizika, Razredna nastava i Njemački jezik, zatim na Tekstilnom odsjeku na Tehničkom i na Biotehničkom fakultetu na Poljoprivrednom i Odsjeku zaštite okoliša, kaže prof.dr. Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću.

Upis na drugi ciklus studija na šest ovdašnjih fakulteta, izuzev Fakulteta zdravstvenih studija, trajat će do kraja septembra. Radi se o ukupno 200 mjesta.

Za sada treći ciklus egzistira samo na Tehničkom faultetu i konkurs za upis bit će otvoren tokom septembra, dodao je rektor Islamović.