Uoči nove Skupštine: Nastavlja se borba za prevlast u Bosnalijeku

.
Borba za prevlast u vodećoj bosanskohercegovačkoj farmacuetskoj kompaniji Bosnalijek se nastavlja.

Uoči Skupštine dioničara zakazne za 30. juni, a na kojoj bi trebalo da se razmatra finansijski izvještaj i donese odluka o rasporedu dobiti i isplati dividende, AS Holding je ponovo zatražio izmjenu i dopunu dnevnog reda Skupštine sa tačkama: razrješenje cijelog Nadzornog odbora i donošenje odluke o izboru i imenovanju novih članova Nadzornog odbora , te donošenje odluke o razrješenju cijelog Odbora za reviziju i imenovanje novih članova.

Grupa dioničara koju predvodi AS Holding je prethodno pokušala da preuzme kontrolu u Bosnalijeku imenovanjem Nadzornog odbora u kojem su Madžid Avdagić, Vedran Eterović, Mehmed Kadušić, Rijad Hasić i Nina Mujanović Bijedić, ali je Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine rješenjem od 14. aprila 2022. godine, u registar emitenata upisala Nadzorni odbor u sazivu Nedim Rizvanović (predsjednik), Bernadin Alagić, Vedad Tuzović, Madžid Avdagić i Samir Telibečirović (članovi).

Time je Uprava predvođena Nedimom Uzunovićem, osumnjičenim za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca ostala na čelu kompanije.

U međuvremenu vodi se i pravosudna bitka, dva Tužialštva - državno i kantonalno - bave se slučajem povezanim sa Bosnalijekom.

Nedim Uzunović je dva puta uhapšen pa puštan na slobodu, a privođeni i su prof. dr. Mehmed Jahić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i njegova supruga Elbira. Bračnom paru Jahić, koji se sumnjiči za krivično djelo povlaštene informacije, određena je privremena mjera osiguranja imovinske koristi, te zabrana otuđenja i opterećenja dionica Bosnalijeka.

Na drugoj strani član Komisije za vrijednosne papire FBiH Romeo Zelenika prijavljen je Tužilaštvu KS-a zbog, kako je obrazloženo, lažnog predstavljanja na osnovu kojeg je imenovan u ovo regulatorno tijelo.

Kako je izvijestilo Oslobođenje, jedno advokatsko društvo iz Sarajeva prijavilo je Zeleniku da je "iskoristio lažnu, krivotvorenu ispravu-izjavu da pod punom krivičnom, materijalnom, disciplinskom i svakom drugom odgovornošću ispunjava uslove za članstvo, znajući i svjestan da to ne odgovara istini".

Dionice Bosnalijeka su uoči održavanja Skupštine dioničara u porastu.
Premašile su cijenu od 31,00 KM i u odnosu na početak juna, kada je kurs bio 23,96 KM, cijena im je skočila za 29,4 posto.

 

Foto:Indikator.ba