Upitna podrška minimalcu od 750 KM

Zakonom o minimalnoj plaći u FBiH, onako kako ga je predložio Klub poslanika SDP-a u Federalnom parlamentu, minimalac radnika bi u početku iznosio oko 750 KM, a potom i oko 800 KM, što je i do 200 KM više nego sada.

Zasigurno protiv

Ovaj iznos minimalne plaće podržava sindikat, a zakon je generalno prihvatljiv za poslodavce. No, pitanje je hoć li dobiti podršku federalnih zastupnika.

Klub SDP-a je zatražio da se u skladu sa zaključkom Parlamenta iz aprila, zakon o minimalnoj plaći razmatra u paketu sa zakonima o porezu na dohodak i  doprinosima, što bi značilo na idućoj sjednici.

Ako bi se i prihvatilo njegovo uvrštavanje u dnevni red, zasigurno je da ga ne bi podržali poslanici SDA. U nekim drugim klubovima koje smo kontaktirali još nisu zauzeli stav.

Osman Ćatić, šef Kluba poslanika SDA, kazao je da bi donošenje zakona o minimalnoj plaći bilo protivno Zakonu o radu, koji propisuje da se cijena rada regulira kolektivnim ugovorima, ali i da Vlada FBiH utvrđuje minimalac na početku svake godine.

Podsjetimo da Vlada još nije ispunila ovu obavezu, pa radnici nemaju zagarantiran minimalac, koji je iznosio 406 KM, bez toplog obroka.

Napustiti BiH

- Vlada je pripremila metodologiju i uredbu za usklađivanje najniže plaće kojom bi ona trebala rasti. Preduvjet za ovo je usvajanje zakona o doprinosima jer bi svako drugo povećanje najniže plaće moglo, zbog manipulacija s toplim obrokom, voditi samo fiktivnom, a ne stvarnom povećanju – dodao je Ćatić.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je da im je prihvatljivo da minimalac bude 750 KM i da bi zbog toga oni koji planiraju  napustiti BiH o tome ipak razmislili.

Ravnamo se s Francuskom

Nama je svejedno kojim će se aktom definirati minimalna plaća,  zakonom ili uredbom Vlade FBiH, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Komentirajući prijedlog SDP-a da minimalac u ovoj godini iznosi 55 posto, a u idućoj 60 posto prosječne bruto plaće, Smailbegović je kazao da je to predimenzionirano.

- Najveći omjer između minimalaca i prosječne plaće ima Francuska i on je 60 posto, a najniži ima SAD,  32 posto. Previše je da se ravnamo s Francuskom – dodao je Smailbegović.