Uporedili smo cijene s prošlogodišnjim: Sve je skuplje, osim ulja

.
Bh. vlasti okreću glavu na drugu stranu, budžeti se pune stabilnim prihodima, a narod pod teretom svakodnevice nema snage ni da se pobuni

Iako je u julu zabilježen pad cijena za 0,2 posto u odnosu na juni ove godine, poređenje cijena s istim periodom prošle godine potvrđuje da troškovi života stanovnika BiH nezaustavljivo rastu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u julu ove godine zabilježen je rast cijena od 4 posto u odnosu na juli 2022. godine.

 

 

Uvozimo hranu

Najviša poskupljenja ponovo su zabilježena u sektoru hrane i bezalkoholnih pića (8,7 posto), a slijede stanovanje i režijski troškovi (7,6 posto), namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (8,7)… U poređenju s prošlom godinom jeftiniji su samo odjeća i obuća (5,1) i prijevoz (13,2).

Kada je o hrani riječ, skuplje je praktično sve, osim ulja koje, nakon prošlogodišnjih 5,6, sada košta 2,9 KM po litru. U julu ove godine građani skuplje plaćaju rižu, meso, jaja, kafu, šećer, a iako su cijene brašna u blagom padu, i hljeb je skuplji. Skuplji su i krompir, grah, luk, kao i ostali poljoprivredni proizvodi.

- Vlast bi se prvo trebala pozabaviti strukturom cijene i zašto je hrana toliko skupa, je li to trgovačka malverzacija ili nešto drugo. U Hrvatskoj su se time ponovo bavili, pa smo vidjeli da se cijene nisu povećale. A ako nisu tamo, onda ne trebaju ni u BiH, jer mi ionako uvozimo hrane i više nego što treba i iz Hrvatske i iz Srbije – kazala je doktorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić.

 Nema empatije

Za to vrijeme bh. vlasti okreću glavu na drugu stranu, budžeti se pune stabilnim prihodima, a narod pod teretom svakodnevice nema snage ni da se pobuni.

- Sve dok se neko ne pobuni, cijene će rasti. Vlast nema empatije, ne postoji javni interes, obratite pažnju na tih 70 miliona eura koje nam je EU poklonila za energetsku stabilnost. Oni nemaju ni socijalnu kartu, toliko im je stalo do socijalno ugroženih – navela je Cenić.

Davimo se u primitivizmu

Političari se, navela je Cenić, ne bave krucijalnim pitanjima, onim od čega se živi.

- Ja mislim da ne postoji više niko da ne razumije o čemu se radi i da je ovo samo zamajavanje, šuplja priča, jer ta garnitura nikad ništa konkretno nije ni radila u životu. Zato se bavimo time ko će da protestuje na liniji entiteta, a ko u Sarajevu, bavimo se nebulozama poput BRICS-a, a kralj Tvrtko se kao ventilator okreće u grobu kad ga Benjamina i Draško počnu razvlačiti. Mi se davimo u primitivizmu – istakla je Cenić.