Uporedio ga sa samim sobom: Bivši srbijanski diplomata odobrava sraman čin Milorada Dodika

Nakon što je Milorad Dodik odbio primiti u oproštajnu posjetu odlazeću ambasadoricu Njemačke Kristijane Hofman (Christiane Hohmann) zato što je, kako je objasnio, radila "na štetu Srba", nekadašnji ambasador, a sada predsjednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić pohvalio je taj potez.

Ponašanje u takvim situacijama zavisi od zemlje do zemlje, napominje on i dodaje da ni njega kada je odlazio iz Meksika, gdje je bio ambasador, nije primio predsjednik te države, prenosi Avaz.

- To je stvar domaće prakse i on može kurtoazno nekoga da primi u oproštajnu posjetu, a ne mora, i to nije nikakvo odstupanje od neke diplomatske prakse. Druga je stvar što su nas predsjednici na svim stranama navikli da svakoga primaju i onda je ovo ispao kao neki presedan. Predsjedavajući Dodik sigurno je imao valjane razloge zašto je tako postupio. Na kraju boravka nekog ambasadora koji je najveći dio vremena proveo u podrivanju autoriteta bivšeg predsjednika RS, a sada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, to je s njegove strane, vjerujem, bila demonstracija i reakcija na ponašanje stranih predstavnika u BiH koje ne doliči postupanju jednog diplomatskog predstavnika - riječi su Paića.

Paić smatra da bi poslije svega čak bilo i licemjerno da Dodik primi njemačku ambasadoricu u oproštajnu posjetu.

- Kad se svedu računi trogodišnjeg boravka njemačke ambasadorice u BiH, što se tiče Republike Srpske, očigledno je da tu nije bilo neke ravnoteže u njenom postavljanju i da bi se to svelo na jednu ceremoniju bez sadržaja. To nije dobro. Ovako, Dodik je ovim činom poslao poruku budućem njemačkom ambasadoru - smatra Paić.