Upozorenje ljekara: Petarde mogu nanijeti ozbiljne povrede šaka, lica, očiju, ali i oštetiti sluh

.
Ne možemo zabratniti upotrebu pirotehnike, ali možemo oprezno ili nikako da je koristimo, kazala je dr. Sarić

 

Nova godina je vrijeme kada se očekuje povećan promet i upotreba pirotehničkih sredstava, prije svega petardi i vatrometa.

 

Neoprezno rukovanje

Međutim važno je napomenuti da, osim uznemirenja građana, nestručnim i neopreznim rukovanjem može doći i do neželjenih posljedica, težeg ili lakšeg samopovrijeđivanja ili povrijeđivanja drugih osoba.

 

Prema riječima doktorice Sabine Sarić pirotehnika je opasna kako za ljude tako i za atmosferu jer se ogromne količine petrdi i vatrometa ispuca tokom novogodišnjih praznika što dovodi do zagađenja zraka.

 

- Ne možemo zabratniti upotrebu pirotehnike, ali možemo oprezno ili nikako da je koristimo. Nestručno rukovanje petardama ili drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti do neželjenih posljedica – kazala je dr. Sarić.

Dodala je da posebno treba biti oprezan kada se daje djeci da bacaju petarde jer može biti jako opasno.

- Djeca nisu svjesna koliko je opasna upotreba pirotehnike. Može doći do eksplozije dok petardu drži u ruci što dovodi do teških povreda. 

Apeliram na roditelje da ako su već odlučili da daju djeci da koriste petarde i druga pirotehnička sredstva da ih ne ostavljaju same. Ne mogu reći da im zabrane upotrebu, ali moj savjet je djeci davat pirotehniku samo pod nadzorom odrasle osobe – navela je dr. Sarić.

Česte posljedice

Odrasle osobe, za razliku od mališana, znaju šta bi moglo izazvati nestručno rukaovanje pirotehnikom te ujedno znaju i kako se koristri.

- Odrasli vode računa da ne dođe do neželjenih povreda, ali djeca toga nisu svjesna. Najbolje bi bilo kada bi odrasli odlučili da djeci ne daju nikako da koriste petarde i druga ta sredstva, ali, na žalost, malo je roditelja koji neće svome djetetu dati bar jednu petardu da je bace kada na satu otkuca ponoć i označi ulazak u novu godinu – istakla je doktorica.

Doktorica je apelirala na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za eksplozivna sredstva jer upravo djeca ne smatraju da su petarde eksplozivna sredstva jer ih koriste i odrasli što često puta ima za posljedice povrijeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha.

Foto: Avaz