Upozorenje: Najjači vjetar očekuje Posavinu i Semberiju, udari do 80 km/h

r
Najjači vjetar očekuje se večeras na području Posavine i Semberije, s udarima koji mogu doseći i do 80 km/h, upozorava BH METEO.ba. Prema prognozi, u narednim satima očekuje se jačanje južnog vjetra, što je predznak skorije promjene vremena.

Hladna fronta koja dolazi sa zapada donosi kišu i lokalno grmljavinsko nevrijeme, uz zahlađenje večeras. Kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom prvo će pogoditi područje sjeverozapadne i zapadne Bosne u intervalu od 20 do 21 sat.

Osim padavina, očekuje se i prolazno jak do olujan sjeverozapadni vjetar, posebno duž Posavine i Semberije, s udarima lokalno do 80 km/h. Stanovnicima ovih područja savjetuje se oprez zbog mogućnosti oštećenja, skidanja crijepa i polomljenih grana.

Najviše padavina očekuje se u dijelovima Hercegovine, zapadne i sjeverozapadne Bosne, gdje se očekuje između 10 do 30 litara po kvadratnom metru.

U ostalim dijelovima zemlje, padavina će biti manje, do oko 10 litara po kvadratnom metru.

Iako će padavine brzo prestati, sutra se očekuje nešto svježije vrijeme s mogućim lokalnim pljuskovima.

 

Međutim, prema prognozi, u drugom dijelu sedmice ponovno se očekuje sunčano vrijeme uz novo osjetno zatopljenje. Prema kraju sedmice, temperature bi mogle doseći ljetnih 30°C.

 

Foto : BH METEO.ba