Uprava RMU Banovići poziva Vladu FBiH da prestane zloupotrebljavati državne institucije

Tačno je da su Federalni inspektori našli robu kojoj je istekao rok trajanja i to: 100 gr crnog bibera u zrnu, 100 gr kokosovog brašna, 500 gr slatke crvene paprike i 500 gr mljevenog šećera...

Uprava RMU Banovići demantovala je izjave ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića da je proizvodnja 49,8% u podzemnoj a 38,6% u površinskojh eksploataciji u odnosu na plan.

"Razumijemo da ste u teškoj situaciji i da se na Vas vrši ogroman pritisak od strane premijera Novalića, a njemu po nalogu Safeta Softića, da se na bilo koji način nanese šteta ovom kolektivu kako bi došlo do smjene rukovodstva, a kadrovi SDA zauzeli pozicije u RMU Banovići", saopćeno je.

Naglašavaju da proizvodnja u Površinskoj eksploataciji iznosi 108,88% na uglju, dok na otkrivci iznosi 80,27%. U Podzemnoj eksploataciji proizvodnja na uglju iznosi 56,90 %, a ukupna proizvodnja je 87,74 %.

Kažu da Rudnik za svaku prodatu tonu uglja redovno izdaje fiskalni račun, kao i da posjedujue upotrebne dozvole za skladišta nafte, koju ne prodaju trećim licima.

"Tačno je da su Federalni inspektori našli robu kojoj je istekao rok trajanja i to: 100 gr crnog bibera u zrnu, 100 gr kokosovog brašna, 500 gr slatke crvene paprike i 500 gr mljevenog šećera. Žalosno je da se Vlada više brinula o ovim artiklima, kojima je istekao rok, nego o rudaru koji je toga dana poginuo u Rudniku Breza", naglašavaju u saopćenju, pozivajući Vladu FBiH da prestane zloupotrebljavati državne institucije, inspekcije, ured za reviziju i druge institucije.