Uprava za indirektno oporezivanje: Do kraja godine pojačana kontrola unosa roba u BiH

.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine uputili su upozorenje za sve građane koji će do kraja godine dolaziti u BiH iz inostranstva. Naime, u periodu pred kraj godine, kada predstoji pojačan dolazak građana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, kao i pojačan ulazak stranaca u BiH, carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje provodiće detaljne kontrole autobusa i putničkih motornih vozila koja ulaze u carinsko područje BiH.

Tako su već na Graničnom prelazu Gradiška provodeći pojačane kontrole putničkog prometa carinski službenici otkrili i oduzeli veću količinu neprijavljene robe (auto dijelovi, mobiteli, televizori, odjeća i obuća različitih robnih marki, parfemi, torbe i drugi predmeti).

“Podsjećamo sve građane da prilikom ulaska u carinsko područje BiH sa sobom mogu unijeti stvari u svom ličnom prtljagu u vrijednosti do 600 KM bez plaćanja uvoznih dažbina. Sve što prelazi pomenutu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje. Detaljnije kontrole putnika u autobusima i u putničkim motornim vozilima biće nastavljene do kraja 2023. godine.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni”, saopćeno je iz UIO.