Nastoji li Amerika 'ukrasti' sirijsku naftu?

Sirija je prije rata dnevno proizvodila 380.000 barela nafte, sadašnje procjene govoro o 40.000 barela dnevno.

Prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa da angažira naftnu kompaniju iz SAD-a za upravljanje sirijskim naftnim poljima potaknuo je kritike pravnih i energetskih stručnjaka, prenosi Aljazeera Balkans.

"Ovo nije samo sumnjiv pravni korak, već se time šalje poruka cijeloj regiji i svijetu da Amerika želi ukrasti naftu", rekao je Bruce Riedel, bivši savjetnik u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i istraživač sa Brookings Instituta.

Trump je u nedjelju, na konferenciji za novinare u Washingtonu, o američkoj specijalnoj operaciji u kojoj je ubijen vođa organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakr al-Baghdadi, također govorio i o sirijskoj nafti.

ExxonMobilom ili druga američka kompanija

"Ono što možda namjeravam učiniti jeste napraviti dogovor s ExxonMobilom ili nekom od naših sjajnih kompanija da uđemo tamo i napravimo to kako treba... da raspodijelimo bogatstvo", kazao je on.

"Međunarodno pravo nastoji pružiti zaštitu upravo od ove vrste eksploatacije", rekla je Laurie Blank, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta Emory i direktorica Centra za međunarodno i komparativno pravo ove institucije.

"Ideja da Sjedinjene Američke Države zadrže naftu u rukama kompanije ExxonMobila ili neke druge američke kompanije je neetički i možda ilegalan", kazao je Jeff Colgan, vanredni profesor političkih nauka i međunarodnih studija na Univerzitetu Brown.

Dodao je da će se američke kompanije suočiti s "mnoštvom praktičnih izazova" kada je u pitanju rad u Siriji.

Sirija je dnevno proizvodila oko 380.000 barela nafte prije izbijanja rata u zemlji.

U radnom dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za 2016. godinu procjenjuje se da je proizvodnja pala na svega 40.000 barela dnevno.

Ellen R. Wald, istraživač Svjetskog centra za energetiku Atlantskog vijeća (forum za istraživače i vođe javnog mnijenja), rekla je da bi i sam pokušaj da Exxon ili neka druga velika naftna kompanija radi na razvoju sirijske nafte bio "težak proces", imajući u vidu relativno ograničenu infrastrukturu i siromašnu proizvodnju u Siriji.

Ne smije pasti u 'pogrešne ruke'

S druge strane, Alex Cranberg, predsjednik energetske kompanije Aspect Holdings, koja je radila na istraživanju nafte u iračkom Kurdistanu, kaže da bi Sjedinjene Američke Države trebale bi biti zabrinute za sudbinu sirijskih naftnih polja.

"Stvar nije u tome da je nafta sama po sebi mnogo bitna za Sjedinjene Američke Države, već da bi njena zloupotreba mogla finansirati buduće probleme za nas ako padne u pogrešne ruke", kazao je Cranberg.

Napomenuo je da Bijela kuća nije kontaktirala njegovu kompaniju vezano za ovaj prijedlog.

"Kontrola Sjedinjenih Američkih Država nad naftnim poljima i tvrdom valutom koju pružaju bit će značajan faktor koji će utjecati na budućnost Sirije", rekao je Cranberg.