Upućen Javni poziv: Bihać i Bosanska Krupa odredile rok za prijavu materijalnih šteta zbog poplava

,
Nakon što su USK pogodile poplave dosad neviđenih razmjera na ovom području, građanima prouzročile štete na stambenim i drugim objektima, zemljištu i preduzećima, Bihać, Bosanska Krupa i Sanski Most su proglasili stanje prirodne nesreće

 

 Nakon toga je upućen i Javni poziv svima koji su pretrpili štetu da je mogu prijaviti Službi za civilnu zaštitu. Rok za prijavu je 8 dana od dana proglašenja stanja prirodne nesreće u Bihaću, odnosno nastanka nesreće u Bosanskoj Krupi, a u Sanskom Mostu se šteta ne mora prijavljivati, to će izvršiti općinska komisija…

BIHAĆ, 14. decembra – Do Pecikovića, bihaćkog naselja kod Klokota i njegovih mještana u prethodnih nekoliko dana, pa sve do danas, moglo se samo na jedan način – čamcem. Ovo je samo jedno od bihaćkih naselja koje je pretrpilo ogromne materijalne štete.

Gradska uprava Bihaća je odmah po proglašenju stanja prirodne nesreće na službenoj stranici obavijestila građane i pravna lica koja su pretrpjela štetu na svojim materijalnim dobrima da to mogu prijaviti Službi za civilnu zaštitu do 20. decembra. Prijava se podnosi na propisanom obrascu koji se može preuzeti na info pultu Gradske uprave ili u Civilnoj zaštiti. Mještanima najudaljenijih mjesnih zajednica Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac i Gata će ovaj proces biti olakšan. Obrasci za prijavu će biti dostavljeni predsjednicima mjesnih zajednica, a nakon što ih mještani ispune trebaju ih vratiti predsjednicima mjesnih zajednica do kraja roka za prijavu šteta. Kako bi ovaj proces koji slijedi nakon toga išao što brže, bit će formirano nekoliko komisija za procjenu štete.

Ista procedura prijave štete je i za građane Bosanske Krupe, s rokom od 8 dana od nastanka prirodne nesreće. U Sanskom Mostu je procedura nešto drugačija, građani nemaju potrebu vršiti prijavu štete, to će izvršiti općinska komisija koja je već na terenu i vrši procjenu – saznajemo iz općinske Civilne zaštite.