Uragan Hoze mogao bi stvoriti opasne morske struje uz obalu SAD i Bahama

Home

Uragan Hoze mogao bi stvoriti opasne morske struje uz obalu SAD i Bahama


Uragan Hoze (Jose), koji se oformio nekoliko dana nakon uragana Irme, trenutno se nalazi oko 1100 kilometara od istočne obale Floride i uragan je prve kategorije.

Iako mu je predviđana ista putanja kao i uraganu Irmi, uragan Hose je ipak promijenio putanju i nije pogodio SAD odmah nakon Irme, ali kako javljaju meteorolozi, još uvijek bi se mogao značajno približiti Bahamima i SAD te napraviti štetu. 

Područja podložna poplavama i erozijama

Kako javlja CNN, poseban problem javlja se zbog činjenice da je uragan Irma već promijenio površinu obale SAD i Bahama koje su zbog toga podložnije erozijama i poplavama, do čega bi moglo doći ako se Hose približi tim područjima.

Javljaju i kako je putanja uragana dosta neobična te kako se očekuje da će se kretati u svojevrsnoj petlji u smjeru sata, čime će se najprije udaljiti od SAD prije nego što se ponovno približi Bahamima i istočnoj obali SAD.

Američki, ali i evropski meteorološki model predviđa kako će se Hose zadržati iznad oceana, ali kako ističe CNN, modeli su već imali problema pri predviđanju putanja neobičnih uragana kao što je to uragan Hose.  

Problematične struje

Američki Nacionalni centar za uragane objavio je kako prognoze oko uragana Hose nisu pouzdane jer se smjernice za njihove izrade značajno razlikuju. Iz centra su objavili i kako bi uragan mogao donijeti i takozvane "rip currents", odnosno jake, uske struje koje se kreću prema van od plaže kroz zonu za surfere i koje predstavljaju opasnost za plivače.

Objavljen je i podatak kako je SAD prije Irme i Harvija čak 12 godina bio bez velikog uragana. Sezona uragana trajat će do 30. novembra..

 

hoze

 

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 14/09/2017 - 09:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top