Uragan Irma stigao do Floride (VIDEO)

Home

Uragan Irma stigao do Floride (VIDEO)


Uragan Irma stigao je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu do zapadne obale Floride, odnosno do arhipelaga Florida Keys, nakon što je prerastao u snažnu četvrtu kategoriju.

Praćen vjetrovima koji pušu 215 kilometara na čas, uragan Irma stigao je do američke savezne države, a prema prognozama američkog Nacionalnog centra za uragane mogao biti najgori u historiji ovog dijela Sjedinjenih Američkih Država.

Jučer je na Floridi i u susjednim saveznim državama vršeno masovno evakuisanje stanovnika.

Više od 430.000 domova i poslovnih objekata na Floridi ostalo je bez struje, a uragan Irma donio je snažne vjetrove s i obilne kiše.

Desetine hiljada stanovnika ovog poluotoka nalazi se u skrovištima zbog oluje, a više od 6,3 miliona stanovnika Floride dobilo je naredbu da napusti svoje domove.

Američki predsjednik Donald Trump je održao sastanak kabineta u palati Camd David i pozvao sve stanovnike Floride da sarađuju sa nadležnim službama koje vrše evakuacije.

“Samo se sklonite s puta Irme. Sva imovina je nadoknadiva, ali životi nisu i zato je sigurnost najvažnija”, poručio je Trump.

Uragan Irma je na vrhuncu moći svrstan u petu kategoriju i u toj fazi je doslovno poharao Karibe, usmrtivši više od 20 osoba.

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 10/09/2017 - 14:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top