Uragan "Marija" odnio prve žrtve, Tramp proglasio vanredno stanje

Home

Uragan "Marija" odnio prve žrtve, Tramp proglasio vanredno stanje


Najmanje jedna osoba stradala je kada se uragan "Marija" obrušio na francusko ostrvo Gvadelup (Guadelupe), saopštili su danas zvaničnici.

To je prva potvrđena žrtva snažne oluje koja prelazi preko istočnih Kariba, prenosi AFP.   

Kako su precizirali iz lokalne uprave, osoba je stradala kada je na nju palo drvo. 

Prijavljen je i nestanak dvije osobe nakon što je njihov brod potonuo kod najistočnijeg ostrva na arhipelagu francuske teritorije La Dezirad, koje je pod upravom Gvadelupa.

Uragan nazvan "Marija", druga snažna oluja koja je pogodila Karibe ovog mjeseca, pogodio je južne obale ostrva Gvadelup, nastavljajući dalje putanjom ka sjeverozapadu, u pravcu Američkih djevičanskih ostrva i Portorika.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) proglasio je vanredno stanje u Portoriku i na američkim Djevičanskim ostrvima i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju sigurnost i Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinišu svu pomoć, prenosi Kurir.

"Marija" će, kako se očekuje, biti najsnažniji uragan koji će pogoditi Portoriko u posljednjih 85 godina.

Ovaj uragan se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na ostrvo Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmjera, a premijer te karipske države Ruzvelt Skerit rekao je da je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 20:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top