Uragan pogodio Italiju i Grčku, donio ogromne valove: "Ne izlazite vani!"

Oluja bi kroz sljedećih 48 sati mogla pogoditi Atinu te se potom pomicati prema sjeveroistoku

Mediken, rijetki uragan koji se razbio nad Mediteranom, pogodio je jutros Pilos i Metoni na jugu Grčke, gdje je nestalo struje i otkazane su plovidbe trajektima.

Trajekti su zaustavljeni između Pireja i dijelova otočja Ciklada, poput Mikonosa i Santorinija, kao i nekih otoka u skupini Dodekaneza, Roda i Kosa.

Izvještaji govore o velikim valovima i jakom vjetru, ali zasad nema povrijeđenih.

Stanovnicima je savjetovano da ostanu u zatvorenom.

Oluja bi kroz sljedećih 48 sati mogla pogoditi Atinu te se potom pomicati prema sjeveroistoku, a meteorolozi se nadaju da će pomicanjem slabjeti te da će se vremenski uvjeti do nedjelje navečer popraviti.

Ipak, najgore će proći područje otoka Krete, koji bi uragan trebao pogoditi tokom današnjeg dana te potom tokom nedjelje nastaviti prema Egejskom moru i zapadnim obalama Turske.

Mediken je jučer pogodio dijelove Italije te sa sobom donio snažne vjetrove i visoke valove. Srećom, nije bilo povrijeđenih, ali bi materijalna šteta mogla biti velika.

Na modelima za nedjelju, mediken bi se sa svojim snažnim vjetrovima trebao premjestiti na sjever nad Egejsko more ili čak do turskih obala, gdje bi mogao uzrokovati opasne poplave. Snažni i ekstremni vjetrovi mogli bi zaprijetiti južnoj Grčkoj, Egejskom moru, Kreti i Turskoj. Prema modelima, njegovi udari mogli bi prelaziti brzine od 150 kilometara na sat. Moguće su i obilne padavine.

To pak znači da bi neke krajeve mogle ugroziti razorne poplave i klizanja tla opasni po život, posebno na jugu Grčke i na grčkim otocima. Prema nekim novijim informacijama mediken se kreće prema grčkim otocima, osobito prema Kreti, pa postoji mogućnost da grčko kopno neće biti izravno na udaru.