Uragan potopio brod šibenskog kapetana, troje spašenih

BROD Bourbon Rhode potonuo je na Atlantiku u subotu u kasnim popodnevnim satima po našem vremenu nakon što ga je zahvatio uragan.

Informacija o potonuću broda objavljena je na stranicama kompanije koja je vlasnica Bourbon Rhodea. Na brodu je bilo 14 članova posade. Troje ih je pronađeno, a za 11 se još traga. U međuvremenu je objavljeno da su trojica spašenih Ukrajinci Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov i Igor Morozov.

Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog mraka obustavlja traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhodea, među kojima se nalazi i šibenski kapetan Dino Miškić. Potraga je nastavljena u jutarnjim satima.

Kapetan potonulog broda je Hrvat

Ministarstvo je tijekom večeri objavilo kako po informacijama kojima raspolažu osim kapetana među članovima posade potonulog broda nema drugih hrvatskih državljana. Kapetan potonulog broda je Dino Miškić iz Šibenika. 

Index je kontaktirao tvrtku u čijem je vlasništvu potonuli brod kako bismo doznali informacije o članovima posade. Prije nego što je Ministarstvo izašlo s priopćenjem upitali smo ih je li na potonulom brodu bilo hrvatskih članova posade i ako jest, koliko ih je bilo. Nekoliko sati kasnije dobili smo odgovor da je na brodu bilo Hrvata. Poslali smo im dodatni upit u kojem smo tražili potvrdu da na brodu nije bilo još hrvatskih državljana osim kapetana, a taj odgovor još uvijek čekamo.

Nakon havarije u pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, a Francuska mornarica je poslala avion Falcon 50 iz kojeg su identificirani pomorci u čamcu. Oni su zbrinuti na komercijalnom brodu koji je priskočio u pomoć. 

Priopćenjem se oglasila i Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik

"Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku. Poznato nam je da su plovili iz luke Las Palmas (Kanarsko otočje) prema Georgetownu u Guyani. 

Na brod pod zapovjedništvom kapetana Mikšića bilo je još 13 članova posade kad ga je na 15°35'N40°10'W  približno 970 nautičkih milja zapadno od Cape Verde otočja zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. Dana 26.09. oko 12.00 šalju signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda. 

Dana 27.09. oko 12.00 UTC brod SSI Excelent dolazi na mjesto odakle je poslan signal pogibelji i ne pronalazi Bourbon Rhode i nastavlja pretragu područja. 

Dana 29.09. oko 06.30 UTC pronalaze splav sa tri člana posade tegljača koji potvrđuju potonuće 26.09. U željama i nadi s obiteljima i prijateljima iščekujemo da će uskoro brodovi koji su u operaciji spašavanja pronaći ostale članove posade žive i zdrave", stoji u priopćenju.

Pilot opisao potragu

Američki pilot koji je sudjelovao u potrazi, Tod Richards na Facebooku je opisao potragu:

"Danas sam sudjelovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda Excellence zatraženo je da skrene u potrazi za brodom Bourbon Rhode koji je jučer poslao poziv u pomoć nakon što je u njega počela prodirati voda, vjerojatno zbog toga što ga je zahvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod Excellence", napisao je.

Dvojica od trojice spašenih su Ukrajinci

Službenik ministarstva vanjskih poslova Ukrajine na Twitteru je potvrdio da su dva od tri spašena člana posade Ukrajinci. Nacionalnost trećeg spašenog člana posade još nije poznata. "Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju", navodi se u sinoćnjem priopćenju.

Na mjesto nesreće poslan je i zrakoplov američkog Nacionalnog centra za uragane, kao i fregata s helikopterom.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i francuskom ratnom mornaricom, navela je kompanija Bourbon i napomenula da su u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i da im pružaju svu moguću pomoć.

Spašavanje broda počelo još 26. rujna

Brod je bio na putu za Gvajanu, a probleme mu je stvorio uragan Lorenzo. Spašavanje Bourbon Rhodea počelo je 26. rujna.

Rano u subotu ujutro, drugog dana spašavanja, objavljeno je da je voda počela prodirati u brod, a u kasnim popodnevnim satima stigla je vijest da je brod potonuo. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, naveo je Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

 

Izvor: