USK: Bespovratne subvencije za mlade poljoprivrednike - po korisniku do 10.000 KM

Hh

Fizička lica koji ispunjavaju sve navedene kriterije, pozivaju se da dostave prijave, uključujući i svu potrebnu prateću dokumentaciju, najkasnije do 23. oktobra 2020. godine, do 15:30 sati.

Početkom oktobra ministarstvo poljoprivrede USK raspisalo je Javni poziv za subvencionisanje razvojnih biznis planova, u cilju poticanja poljoprivredne proizvodnje, kao i unaprjeđenja sela, kroz Startap pakete za mlade i nezaposlene sa teritorije Unsko sanskog kantona, stoji u saopštenju resornog ministarstva ovog kantona. 

Cilj ovog poziva je potenciranje i potpora biznis planova u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prvom stepenu dorade agro proizvoda, odnosno, Startap paketi za mlade. 

Proizvodnja duhana neće se subvencionisati

Finansijska sredstva mogu se iskoristiti u svrhu:

Kupovine nove opreme, deklarisanih drvenih sadnica, presadnica voća, povrća i micelija gljiva;

Nabavke poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja za iste;

Nabavke plastenika, staklenika, rashladnih komora, sušara, ambalaže i mašina za prvi stepen dorade kao i ambalaže i pakirnica;

Nabavke sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje i protivgradne zaštite;

Troškova opremanja i rekonstrukcije prostora koji će biti korišten u svrhu primarne poljoprivredne proizvodnje i 1. stepena dorade poljoprivrednih proizvoda.

Prijavni obrazac i tekst konkursa možete naći u dokumentu ispod teksta

Osnovni kriterij za apliciranje je taj da fizičko lice nije starije od 35 godina, da je nezaposleno i da je dostavljen biznis plan u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prvom stepenu dorade poljoprivrednih proizvoda.

Okvirno je planirano da se sredstva mogu dodjeliti do 80 odsto ukupne vrijednosti poslovne ideje, a maksimalan iznos bespovratnih subvencija po korisniku je do 10 hiljada KM.

Ovim konkursom neće biti podržane ugostiteljske i trgovačke djelatnosti, proizvodnja duhana i proizvoda od njega, te proizvodnja i promet roba i usluga koji nisu dozvoljeni po BiH zakonima i propisima. Takođe, ukoliko je podnosilac prijave koristio neki drugi program i ostvario novčanu potporu za mlade u proteklom periodu po istom osnovu, neće se finansirati.

Kako se prijaviti ?

Fizička lica koji ispunjavaju sve navedene kriterije, pozivaju se da dostave prijave, uključujući i svu potrebnu prateću dokumentaciju, najkasnije do 23. oktobra 2020. godine, do 15:30 sati. Prijave se mogu slati putem preporučene i kurirske pošte ili dostaviti lično na protokol Vlade USK, s tim da je na koverti ispisana sljedeća adresa:

PROGRAM SUBVENCIJA START UP- BIZNIS PLAN ZA 2020. GODINU
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK
Alije Đerzeleza 2
77000 Bihać

Dokaz da je prijava dostavljena u roku je datum na otpremnici, poštanski žig, priznanica ili pečat protokola Vlade USK, sa datumom.

Sve prijave predaju se u zatvorenoj koverti naslovljene na "PROGRAM SUBVENCIJA START UP -  BIZNIS PLAN ZA 2020. GODINU", sa naznakom NE OTVARAJ. 

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja, podnosioci zahtjeva mogu direktno postaviti pitanja, upite i zahtjeve u pisanoj formi i to na broj faksa: +387 37 316-111  ili e-mail: poljoprivreda@vladausk.ba. Obrasci sa nepotpunim podacima će biti odbijeni. Prijave koje ne sadrže potrebnu prateću dokumentaciju takođe se neće razmatrati.