USK: COVID pasoši spremni za softversko uključivanje u zajednički sistem

Foto: Facebook

Konferencija ministara za oblast zdravstva u BiH, na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid potvrde, trebala bi biti održana do kraja mjeseca, potvrđeno nam je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Objašnjavaju da su pripremili nacrt sporazuma i proslijedili ga nadležnim institucijama na razmatranje i dostavljanje stava o ovom dokumentu.

Nakon što dobiju povratnu informaciju moći će biti organizirana i konferencija. U isto vrijeme se već radi na izradi jedinstvenog softvera. Federalno ministarstvo zdravstva, kantonalnim ministarstvima je  uputilo zahtjev za dostavljanje baze podataka, što je uslov da budu dio sistema na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za identifikacione dokumente. Ističu, nisu zadovoljni brzinom odgovora u  dostavljanju podataka. Manji broj kantona svoju obavezu je već izvršio, a jedan od njih je i USK, potvrdio je to resorni ministar. USK spreman je za softversko uključivanje u zajednički sistem.

Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom 'EU Green Pass', a nakon što EU verificira bosanskohercegovački sistem bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u BiH.