USK: Evidentna kršenja naredbi donesenih uslijed pandemije koronavirusa

službe
Prema podacima koje smo dobili od nadležnih službi i institucija prekršaji se odnose na nepoštivanje policijskog sata, zabrane kretanja mlađim od 18 i starijim od 65 godina, a ima i slučajeva kršenja mjera samoizolacije..

BIHAĆ, 27. marta - Pripadnici MUP USK-a svakodnevno kontrolišu poštivanje mjera ograničenog kretanja i rješenja o izolaciji.

Od 2477 izdata rješenja o samoizolaciji MUP USK-a, zajedno sa Civilnom zaštitom, kontrolisao je 2145 osoba, od toga 16 ih nije pronađeno na adresama.

Sedam osoba se kretalo za vrijeme trajanja policijskog sata, a prekršajni nalozi izdani su i za šest osoba koje su prekršile naredbu o zabrani kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Zbog uznemiravanja javnosti i objavljivanja lažnih vijesti putem društvenih mreža prekršajni nalog uručen je jednom licu na području grada Cazina.

Promet na Graničnom prijelazu Izačić, kažu, slabijeg je intenziteta, u odnosu na prosječan promet, prije pojave pandemije koronavirusa. Pojačane su  mjere opreza tako da zajedno sa sanitarnim inspektorima evidentiraju i provjeravaju sve putnike.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u toku jučerašnjeg dana izdala je 42, a kantonalni sanitarni inspektori 367 rješenja o samoizolaciji. Kako doznajemo u inspekciji, problem je što lica kojima se izdaju rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, prilikom davanja podataka kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo, daju netačne podatke o mjestu prebivališta ili boravka.