USK: Ministri i direktori na sudu zbog nezakonitog zapošljavanja

usk sud
U Bihaću se krenulo u obračun sa nezakonitim zapošljavanjem u javn ustanove i preduzeća. Ovih dana u Općinskom sudu Bihać je izrečena presuda Irmi Pašić, direktorici JP RTV USK zbog zloupotrebe položaja prilikom zapošljavanja.

Presuda je pravosnažna jer se Pašić nagodila sa tužiocima i odrekla se prava žalbe. Izrečena joj je uslovna kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko okrivljena u roku od godinu dana ne počini isto krivično djelo.

Irma je optužena zbog toga što je koristeći svoj službeni položaj zaključila ugovor o radu sa Almirom Saračevićem na određeno vrijeme za obavljanje poslova Novinar – urednik kulturno-zabavnog programa iako je znala da Almir Saračević ne ispunjava posebne uslove za obavljanje poslova tog radnog mjesta. Time je direktorica JP RTV USK pribavila korist Almiru Saračeviću u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa.

Zbog nezakonitog zapošljavanja na sud će i aktuelni kantonalni ministar prostornog uređenja sa bivšim saradnicima iz JP Vodovod.  Općinski sud u Bihaću potvrdio je u cjelosti optužnicu  Tužilaštva USK protiv Adnana Alagića, Rasima Derviševića, Vlade Franjića i Aide Sabljaković zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo – Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl.383. st.1. KZ F BiH u vezi sa čl.55. KZ F BiH. Oni su suprotno zakonu i aktima firme pogodovali zapošljavanju pet osoba na određeno i neodređeno vrijeme.

Aktivnosti pravosudnih institucija u USK pohvalila je i Ambasada SAD-a u BiH.