USK: Od januara do augusta zabilježeno oko 650 požara

.
Pored apela vatrogasnih jedinica, Civilne zaštite pa i policije ove godine je registriran veći broj požara nego proteklih godina, posebno u dijelu Hercegovine.

Na području USK u periodu od januara do kraja augusta ove godine zabilježeno je 649 požara, rekli su nam u Kantonalnoj upravi civilne zaštite. Od tog broja najviše je bilo požara trave i niskog rastinja čak 439, a uzrok je uglavnom neobrađivanje poljoprivrednih površina.

 

„Nekad se više oralo, kosilo i tad je bilo manje požara, a a sad ljudi nit oru nit kose i to dočeka proljetnu vegetaciju.“ – ističe Muhamed Pečenković iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

 

Ukoliko požarište trave i niskog rastinja nije kontrolirano, može se proširiti i na šume, te uzrokovati velike štete, a prema rječima stručnjaka njihov najćešći uzrok je čovjek.

 

Komandir vatrogasne jedinice Bihać nam je rekao da smo u proljetnom dijelu požarne sezone imali šumske požare jednim dijelom u zoni NP „UNA“ južno od Martin broda, gdje ima dosta nepristupačnog terena. A bilo ih je i u oklini Bihaća, u mjestima Zavalje, na Plješevici i brekovaćkoj strani, koja skoro svake godine gori.

 

Najčešći uzročnik je ljudski faktor, tu su i tehnički nedostaci na građevinama u smislu neispravnih instalacija, kao i munje i gromovi.

 

Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite na području USK imamo 104 profesionalna i 99 dobrovoljnih vatrogasaca. Vatrogasnih vozila je 37, a njihova starost je od 21. do 50. godina. Smatraju da vatrogasne jedinice nisu dovoljno opremljene, ali da su do sada sa onim što posjeduju kvalitetno odgovorili na sve intervencije.

 

Iz vatrogasne jedinice i Civilne zaštite upozoravaju da dolazi period jeseni kada je najčešći uzrok požara zapaljenje dimnjaka, a koji se može proširiti i na krovište. Kao prevenciju predlažu, a Odluke gradskih vijeća nalažu, preventivno i redovno minimlano jednom godišnje čišćenje dimanjaka.