fbpx USK: Odobrena upisna kvota za srednje škole

USK: Odobrena upisna kvota za srednje škole

Home

USK: Odobrena upisna kvota za srednje škole


U narednoj 2017/ 2018. godini Ministarstvo obrazovanja USK odbobrilo je upis za 3189 učenika u prve razrede srednjih škola.

Učenici će biti raspoređeni u ukupno 128 odjeljenja. Koja to zanimanja najviše interesuju učenike nije poznato, ali je pretpostavka da će prednjačiti ona sa kojima će se moći lakše do zaposlenja. Broj upisanih učenika u osnovne škole je na nivou prošlogodišnjeg, s tim da će se njihov tačan broj znati u augustu, kada će biti završeni upisi u pojedinim osnovnim školama.

Sve aktivnosti vezane za upis učenika u srednje škole u USK su završene. Konkurs je objavljen i učenici već sada mogu odlučiti koje zanimanje izabrati. Kako su kazali u resornom ministarstvu, ove godine srednje škole su tražile više učenika, nego ih je završilo osnovno obrazovanje.

Kakav će biti interes učenika za zanimanja koja su srednje škole objavile za sada se ne zna.

Gimnazija nije popularna kao ranijih godina. Učenici se opredjeljuju za one školske programe, uz pomoć kojih će lakše doći do zaposlenja. Kada je u pitanju upis u osnovne skole, sasvim sigurno je da će i ove godine broj prvačića biti nešto manji.

Dakle, u školske klupe će i ove godine sjesti nešto manji broj prvačića. Međutim, ono što zabrinjava jeste činjenica da se učenici ispisuju i iz drugih razreda, tako da na kraju školske godine njihov broj bude manji nego na početku, prilikom upisa. – piše rtvusk.

 

(Izvor: USN.ba)

 

 

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 15/06/2017 - 12:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top