USK: Održan redovni godišnji sastanak mljekara

Redovni godišnji sastanak mljekara iz Unsko-sanskog kantona održan je Bihaću, čiji je domaćin bilo kantonalno Ministarstvo poljoprivrede. U razgovoru sa ministrom Sulejmanom Kulenovićem predstavnici udruženja iz svih Općina i gradova prezentirali su proleme sa kojima se svakodnevno susreću i izrazili očekivanja za ovu godinu.

U nacrtu budžeta kantona za ovu godinu sredstva za poljoprivredu planirana su u iznosu od oko 5 mil. maraka.

U Cazinu, koji je najveći proizvođač mlijeka u Federaciji više od hiljadu malih poljoprivrednika ugasilo je proizvodnju.

"Mi tražimo zaštitnu cijenu mlijeka i ostalih proizvoda. Naš su problem otkupljivači, problem je to..utoviš bika, nemaš ga kome prodati, neće niko da ti da otkupni blok, ko ti god da otkupni blok traži daleko manju cijenu.." navodi Ahmet Lipović, predsjednik udruženja mljekara "Krajina" Cazin.

 

Image

Slično stanje je u ostalim Općinama i gradovima, poljoprivrednici traže više reda u ovoj grani poljoprivrede po uzoru na Evropske zemlje kao i veća izdvajanja za kapitalne investicije.

"Na ruku poljoprivrednicima idu nešto veća izdvajanja za poljoprivredu iz novogodišnjeg Federalnog budžeta, povećanja će sigurno biti i sa Kantonalnog nivoa" istaknuo je ministar Kulenović

Image

Više o svemu pogledajte u sljedećem prilogu: