Održan štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području USK

Najavljeni polusatni štrajk upozorenja održan je u skoro svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona, a u skladu s Odlukom sindikata osnovnog i predškolskog, te srednjeg obrazovanja. Ova Odluka saopštena je na jučerašnjoj press konferenciji. Puno je razloga, kako su jučer istakli, za ovaj korak, te ne isključuju mogućnost organizacije generalnog štrajka

Ni sami prosvjetni radnici, prema onom što smo bili u prilici zabilježiti, nisu bili u potpunosti upućeni u zahtjeve koje Sindikat potražuje u njihovo ime ili su  zadovoljni stanjem. Izbjegavajući priliku da iskažu vlastiti stav prema ovom aktuelnom pitanju, nisu htjeli pred kamere, a svoj nastavni sat su realizirali prema rasporedu. To dokazuje i podijeljenost u određenim učionicama škola koje ne podržavaju štrajk, a pod istim krovom.

Slična situacija je i u srednjim školama. Posjetili smo Medicinsku školu u Bihaću.

Nisu realizirali polusatni štrajk upozorenja u jutarnjim satima zbog nedovoljne informisanosti, ali će ispoštovati u popodnevnoj smjeni, kazala nam je Aida Alijagić, direktorica Medicinske škole.

Prema viđenom, prosvjetni radnici su međusobom podijeljeni u mišljenjima, a određene zahtjeve od strane Sindikata smatraju nerealnim. Govoriti o  individualnoj borbi ili zajedničkim stavovima prosvjetara, kada je riječ o izjednačavanju stučne spreme, po svemu sudeći priča je za sebe. Direktorica Alijagić smatra da je apsurd izjednačiti višu stručnu spremu koja je u trajanju od dvije godine i visoku koja je stečena na studiju u trajanju od tri do pet godina.

Podsjećamo, još jučer Ministarstvo obrazovanja USK-a izrazilo je stav kako smatra neosnovanom odluku Sindikata osnovnog i predškolskog, te srednjeg obrazovanja vezanu za organiziranje štrajka upozorenja. Kako je rečeno svi evidentirani zahtjevi, koji su navedeni tokom press konferencije predstavnika Sindikata, dijelom su realizirani, a većinom se završavaju i pri kraju su. Oni nisu baš jednostavni i zahtijevaju određenu proceduru, koja traje, poručuju iz Ministarstva.