USK organizovao plan imunizacije

BOLNICA

Masovna imunizacija u Bosni i Hercegovini je sada kako stvari stoje samo misaona imenica. Razloga tome je više, od nedovoljnog broja raspoloživih vakcina, tromosti političkog vrha u njihovoj nabavci te zbrke u nadležnostima. 

U ovom trenutku očekuje se više od 1.000.000 doza vakcina ali to nije ni izbliza dovoljno da se krene sa masovnom vakcinacijom građana. 

Po prioritetima dalje slijede:

-Osobe starije od 65 godina.

-Osobe sa hroničnim bolestima mlađim od 60 godina.

-Osobama koje su zaposlene u značajnim javnim službama.

Kada će doći do masovne vakcinacije još niko ne zna, ali plan kažu nadležni postoji. Iz federalnog zdravstva kažu da su za provođenje ovog plana vakcinacije zaduženi kantoni. 

U nekoliko njih poput Sarajevskog i Hercegovačko Neretvanskog, već su otpočele aktivnosti na registraciji stanovništva za vakcinaciju. Želju da se vakcinišu izjavilo je elektronskim putem više od 30.000 Sarajlija.

Po sličnom uzorku radi će se i u USK.

U Bihaćkom domu zdravlja osposobit će nekoliko telefonskih linija isključivo za prijave građana za imunizaciju.

Iz kantonalne bolnice Bihać izjavljuju i očekuju pomoć od svih općina da organiziraju prijave za vakcinacije čim dođe vrijeme masovne vakcinacije. Načelnik Bihaća je već našao i pripremio određeni prostor gdje će građani Bihaća moći izvršiti imunizaciju.