USK: Poslovanje vodovonih preduzeća, nužno niveliranje cijena kao i rješavanje drugih pitanja

voda
Poslovanje vodovodnih poduzeća u USK, pored ostalih parametara, nažalost također je vezano uz evidentni odlazak stanovništva.

 

Iako broj korisnika raste te je sve više novih priključaka na vodovodnu mrežu, to ne znači po narativu i povećanje potrošnje, što direktno ugrožava finansijsku stabilnost ovih poduzeća. Posebno je to bilo izraženo u prošloj godini, kada je je značajno bio smanjen dolazak naših sugrađana iz inostranstva na godišnji odmor, od čega strahuju i u ovoj...

U okviru priče o trendovima s kojim se susreću vodovodna preduzeća, primjerice JKP „10 juli „ iz Bosanske Krupe uspješno je poslovao prošle godine.

Na vodovodnu mrežu priključili su više od 200 novih korisnika, a uz ostale usluge koje su odradili vlastitim radnim mašinama, prihod je bio veći za 27%. Ipak, činjenica je da zapravo potrošnja vode pada, jer su kuće uglavnom prazne i građani plaćaju samo naknadu za održavanje mjernog mjesta, ističu u ovom poduzeću.

Niske cijene vode imaju i ostali gradovi. Za njih 5 u USK, Resursni centar za vode „Una Consulting“  prema stručnim parametrima izračunao je cijene koje bi bile ekonomski opravdane, a koje bi trebala usvojiti općinska i gradska vijeća. U tom pogledu izgledno je niveliranje cijena koje bi bile neznatno više od postojećih, barem kako tvrde upućeni u ovu problematiku. Poskupljenje vode u USK nužno je ukoliko se želi da vodovodna poduzeća posluju rentabilno. Uz to nužno je da se riješe i ostala pitanja kao što su knjiženje vlastite imovine, višak zaposlenih, kreditna zaduženja te gubici, koji na žalost ove firme vode prema stečaju.