USK: Povratnici iz zemalja EU upravo u poljoprivredi pronašli motiv i šansu za biznis

.
Posljednjih nekoliko godina mali poljoprivrednici gase svoju proizvodnju, najviše zbog odlaska u inozemstvo, ali i neisplativosti. To je negativan trend kojeg po svaku cijenu treba zaustaviti i zadržati ljude na selu, kojih je nažalost sve manje. Statistiku u određenoj mjeri popravljaju povratnici iz inozemstva, koji pokušavaju sa poljoprivrednom proizvodnjom u mjestima iz kojih su nekad davno otišli za boljim zaposlenjem. U prilogu donosimo nekoliko pozitivnih primjera poljoprivrednika-povratnika...

Značajan dio radnog i životnog vijeka Hruste Arapović iz Sanskog Mosta proveo je u Francuskoj u kojoj je zaradio prijevremenu penziju. Nedavno se vratio u rodni grad i pokrenuo biznis s uzgojem i preradom lješnjaka.

 

Sa parcele od 12 dunuma ove godine je ubrao prve plodove. Kako nam je sam kazao, prinosi nisu toliko značajni s obzirom da je mladi zasad, i da treba više godina kako bi se dobio onaj očekivani, a što će doći vremenom. Premda postoji povećano zanimanje za ovu kulturu u USK, njen uzgoj je još uvijek nedostatan za izvoz. Stoga se ovaj poljoprivrednik odlučio na preradu. Eksperimentalno je počeo sa proizvodnjom karameliziranog lješnjaka po francuskoj recepturi, što je novina na domaćem tržištu.