USK: Situacija s migrantima iscrpljuje raspoložive budžetske resurse pravosuđa

Migranti
Budžet USK uskoro bi trebao biti donesen, a to se mora desiti najkasnije do 31. marta kada ističe Odluka o privremenom finansiranju Kantona.

 

Vlada treba ponuditi Budžet koji bi u skladu sa realnim prihodima trebao isfinansirati tekuće, ali i značajan dio obaveza po osnovu dugovanja iz prethodnih godina. No, u Budžetu posljednjih godina sve su veći rashodi uzrokovani dolaskom migrantske populacije. Primjer tome je porast troškova Ministarstva pravosuđa odnosno organa naslonjenih na ovaj resor. Prema popisu obaveza iz prošle godine, troškovi su povećani i do 50 posto...

Od 2018. godine USK glavna je ruta za migrante. Među hiljadama koji su prošli, bili su  i oni koji su se sukobili sa zakonom. Činili su različita krivična djela poput krađe, nasilničkog ponašanja, paljevine, posjedovanje narkotika, iskorištavanja maloljetnika. Organi gonjenja do sada su procesuirali mnoge ove slučajeve uključujući i najteže, ubistva i pokušaje ubistva uglavnom među samim migrantima.

Tužilaštvo USK do sada je podiglo oko 100 optužnica gdje su osumnjičeni pripadnici migrantske populacije. Ovo nam je potvrdila Fadila Amidžić, glavna kantonalna tužiteljica, kazavši kako se u ovim slučajevima ide ka ubrzavanju postupka. Glavna tužiteljica navodi kako su tužioci na ovim predmetima angažovani 24 sata, jer se dosta vremena utroši na pronalasku počinioca, njihovom  privođenju, saslušanju, i u najtežim slučajevima, postupku određivanja pritvora. Situaciju dodatno usložnjavaju i problemi poput pronalaska prevodilaca.

Niz je troškova koji su direktni proizvod situacije sa migrantima, te je možda i to odgovor na često postavljana pitanja u vezi finansijskih sredstava iz budžeta viših državnih instanci koji se izdvajaju za migrante. Strane organizacije su prisutne, ali troškove poput prijevoda plaćaju se iz domaćih finansijskih izvora. Iako se još uvijek ne zna tačna brojka, ona bi mogla prelaziti i 100 hiljada maraka. To je još jedan udar na ionako opterećen Budžet Kantona, ističe kantonalni ministar pravde Asim Dizdarević. Kako je između ostalog dodao, i po ovom osnovu Kanton će se morati snalaziti, ali i insistirati da podršci viših državnih nivoa.