Uskoro procedura izrade idejnog rješenja za novi objekat Doma zdravlja Bihać

.
Direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić potvrdio je kako se u nekoliko narednih dana očekuje odluka o pokretanju procedure za izradu idejnog rješenja za gradnju novog objekta ove zdravstvene ustanove.

Postojeća zgrada je oštećena u prošlogodišnjem potresu sa epicentrom kod Petrinje u Republici Hrvatskoj, pa je nakon brojnih stručnih analiza i konsultovanja, donesena odluka o izgradnji modernijeg i funkcionalnijeg objekta.

 

"Do kraja ove, ili početkom naredne sedmice očekujemo odobrenje Upravnog odbora kada je u pitanju konkursna procedura za idejna rješenja gradnje novog objekta bihaćkog Doma zdravlja. Konkurs će biti vrlo brzo raspisan, a tražit ćemo tri rješenja koja će biti i novčano nagrađena", kazao je Jusufagić.

 

Uporedo s procedurom raspisivanja ovog konkursa, u toku su i radovi na adaptaciji neoštećenog dijela postojeće zgrade kako bi se osigurali uslovi za nesmetan rad osoblja i adekvatan tretman pacijenata. Nekadašnja željeznička ambulanta prilagođena je potrebama stomatološkog odjeljenja, dok je završen i novi pristupni prolaz do Službe hitne pomoći.

 

"Troškove sanacije i adaptacije snosi Vlada Unsko-sanskog kantona. Sve fakture dostavljene Kantonalnom ministarstvu zdravstva, Vlada USK uredno plaća. Tako će biti i u narednom periodu, jer je prethodno donesen zaključak da će Vlada financirati osiguranje adekvatnijih uslova za rad i liječenje pacijenata do izgradnje nove zgrade Doma zdravlja Bihać", kazao je Muris Halkić ministar zdravstva USK-a.

 

Vlada Federacije BiH već je osigurala tri miliona KM za gradnju novog objekta, dok će Grad Bihać sa 500.000 maraka financirati pribavljanje građevinske dokumentacije, odnosno plaćanje taksi i naknada. S obzirom da će za izgradnju novog objekta trebati vjerovatno i više od šest miliona KM, preostali dio novca osigurat će Vlada Unsko-sanskog kantona. Očekuje se pomoć i viših nivoa vlasti, kao i međunarodnih organizacija.

 

"Kompletan proces je značajno usporen komplikovanom birokratskom i tenderskom procedurom. Pod pretpostavkom da sve tendere uspijemo realizirati u prvom pokušaju, gradnja nove zgrade Doma zdravlja Bihać bi mogla početi u jesen naredne godine. Nadam se da bi onda projekt mogao biti završen negdje na proljeće 2023. godine", dodao je resorni ministar.

 

Iz bihaćkog Doma zdravlja naglašeno je i da sve službe bez obzira na otežane radne uslove pokušavaju na najbolji način osigurati primarni vid zdravstvene zaštite za više od 60 hiljada građana Bihaća.