Uslov da BiH dobije 600 miliona eura je i da RS odustane od prijenosa nadležnosti, ugrožen i autoput

921
- Zbog destruktivnog ponašanja vlasti u Republici Srpskoj upitne su stotine miliona eura od Evropske unije za velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, a među kojima je i Koridor 5C.

BIH, 23. februara - Klix.ba saznaje da je EU odlučna u namjeri da prije svega uskrati novac za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj. Razlog za to jesu višemjesečna blokada državne vlasti i prijenos nadležnosti s državne na entitetsku vlast. Uniji nije prihvatljivo to što se potezima vlasti Republike Srpske urušavaju državne institucije u koje je EU uložila mnogo novca svojih poreznih obveznika.

EU namjerava osigurati 30 milijardi eura za Bosnu i Hercegovinu i druge države regije za različite velike projekte. Njeni zvaničnici su više puta ukazivali na to da je riječ o znatno većim investicijama u odnosu na Kinu ili Rusiju, za koje očekuju da će potpuno promijeniti ove zemlje.

Znatan novčani iznos od EU predstavljaju bespovratna sredstva. Koliko su povoljni uslovi za pozajmnice govori to što je prosječna kamatna stopa od jedan do dva posto.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je 21. februara izjavio da će Bosna i Hercegovina biti uskraćena za 600 miliona eura, a što je dio ukupnog iznosa za Bosnu i Hercegovinu. Kako saznajemo, među projektima koji su ugroženi je rekonstrukcija pruge do Šamca, što je projekt Republike Srpske. Osim toga, bit će onemogućeno stvaranje potpune finansijske konstrukcije za Koridor 5C, koji se gradi već 20 godina.

Da stvar bude još gora, u EU ne isključuju mogućnost da Bosna i Hercegovina trajno ostane bez dijela novca, jer je on vremenski ograničen.

Prema informacijama do kojih smo došli, u Uniji su primijetili da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a već blokirao i sredstva za Federaciju Bosne i Hercegovine. Podsjećaju da se neangažmanom stranaka iz Republike Srpske, što znači i izostanak razmatranja međunarodnih ugovora i sporazuma, u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentu cijela država uskraćuje za novac.

Tako da za EU nije novost Dodikova najava iz 21. februara da neće podržati projekte u Federaciji Bosne i Hercegovine ako se sankcioniše Republika Srpska. Unija je pri stavu da se uskraćivanjem novca građani ne sankcionišu, već da im se šalje poruka da podršku ne daje tek tako. Shodno tome, isključivo su odgovorni političari koje su građani birali, a opstrukcije imaju visoku cijenu. Dakle, Bosna i Hercegovina kažnjava samu sebe.

Zvaničnici EU su svjesni da domaći političari pokušavaju manipulisati time što je izgledno da će Bosna i Hercegovina ostati bez izuzetno značajnih finansijskih sredstava, a kako bi prikrili svoju odgovornost.

Kako saznajemo, EU ne isključuje sankcionisanje pojedinih bosanskohercegovačkih političara, ali je za to potreban konsenzus među njenim državama članicama. No, sankcije moraju biti pravno utemeljene, jer uvijek postoji mogućnost da se onaj ko je sankciosan žali pred nekim od sudova.

EU je nezadovoljna djelovanjem političara, jer ne reaguju na njene zahtjeve. Njena je ocjena da je prošla godina za Bosnu i Hercegovinu bila potpuno izgubljena kada je riječ o integraciji u uniju.