Uspostavljen Servis za dijasporu Bosne i Hercegovine

 

Proteklog vikenda je u Sarajevu u organizaciji projekta Bosna International Forum zvanično uspostavljen Servis za dijasporu Bosne i Hercegovine. Bosna International Forum je projekat koji u potpunosti obuhvata odnos između dijaspore i matične zemlje kroz Registrator i Servis koji će biti na raspolaganju dijaspori u svim njihovim potrebama i interesima, od informacija do usluga.

 

Image

 

Servis pokriva prostor cijele države, a danas je zvanično uspostavljena mreža kroz nevladin sektor i lokalne zajednice i definisani načini komunikacije i odnosa kroz sami Servis u službi građana Bosne i Hercegovine koji žive van zemlje.

 

Image

 


Registrator i Servis zvanično počinju sa radom 02.02.2020. a prije toga je predstavljanje projekta u Salzburgu i Gracu u petak i subotu 31.01. i 01.02. 2020.


Nakon ovog predstavljanja su predviđena do ljeta u više od 20 gradova širom Evrope.


„Danas je konačno sa formalno-pravnog aspekta završena procedura uspostave Servisa za dijasporu Bosne i Hercegovine i ostvarena mreža kroz nevladin sektor koji će stajati na raspolaganju dijaspori na prostoru cijele države iz svih dijelova svijeta, a koji će zastupati dijasporu u svim njihovim interesima i potrebama od informacija do usluga.

Mrežom koja čini više od dvadeset agencija, organizacija iz NVO sektora, dvanaest partnerskih lokalnih zajednica te dva kantona, konačno je uspostavljen Registrator i Servis koji u potpunosti obuhvata odnos
dijaspore i Bosne i Hercegovine u svim sektorima i segmentima društva, akademskom, obrazovnom, naučnom, privrednom i drugima.

Ono što je slijedeći korak je predstavljanje projekta širom Europe i svijeta i zajednički rad na Projektu Vision BiH 2030, a to je stanje i pozicija Bosne i Hercegovine kroz narednih deset godina“, izjavila je Emina Bulbul-Kahriman, projekt menadžerica.