Ustavni sud o budžetu Zenice: Bez rasprave o apelaciji premijera Galijaševića jer je akt prestao važiti

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine nakon što je godinu dana držao dokument u ladici, nije ni raspravljao o apelaciji premijera ZDK Miralema Galijaševa o provjeri Odluke o budžetu Grada Zenice za 2017. godinu koju je sam donio gradonačelnik Fuad Kasumović, jer je akt prestao važiti. Odluka je iznenadila i Stranku demokratske akcije, ali i advokata koji zastupa Miralema Galijaševića.

Nakon što je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović 3. aprila 2017. godine sam donio Odluku o usvajanju budžeta Grada Zenice 2017. godine, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, prije godinu dana podnio je zahtjev za utvrđivanje ustavnosti ove odluke, a Ustavni sud FBiH o toj odluci nije ni raspravljao jer je navedeni akt prestao da važi.

Kako se navodi u Rješenju Ustavnog suda Bone i Hercegovine od 3. jula, Galijašević je 16. juna 2017. godine Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine podnio zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Odluke gradonačelnika Zenice o usvajanju budžeta Grada Zenica za 2017. godinu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, kako se u saopćenjima SDA prije godinu dana navodilo, Kasumović je bez vijećanja Gradskog vijeća Zenice donio sam budžet i time zloupotrebio položaj. Odlučili su čitav postupak i provjeriti na Ustavnom sudu Federacije BiH.
 

Odluka o budžetu je akt temporalnog karaktera



U dijelu obrazloženja Ustavnog suda BiH se navodi da je Budžet Grada Zenice akt temporalnog karaktera koji je usvojen za 2017. godinu, kao i da se odluka gradonačelnika kojom se proglašava Budžet Grada Zenice donosi samo na 2017. godinu i da je isti donesen u skladu sa zakonom i statutom Grada Zenica. 

"Naime, u konkretnom slučaju, osporeni akt je Odluka gradonačelnika o proglašenju Budžeta za 2017. godinu, i nesumnjivo se radi o aktu temporalnog karaktera koji se odnosi za svaku godinu, kako to proizilazi iz člana 2. stav 2. Odluke o izvršenju budžeta Grada Zenica kojom je propisano da se Budžet odnosi na fiskalnu 2017. godinu koja počinje 01. januara i završava 31. decembra 2017. godine, pa se prema stanovištu Ustavnog suda Federacije, važenje, pravni učinak i dejstvo Budžeta Grada Zenica donosi isključivo za navedenu budžetsku godinu. Iz navedenih razloga, u konkretnom slučaju, nesumnjivo je utvrđeno da je osporeni akt prestao da važi, te je primjenom odredbe člana 42. stava 1. tačka 2. Poslovnika Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, i odlučeno kao u izreci rješenja”, stoji u Rješenju Ustavnog suda FBiH.
 

SDA Zenica: Ustavni sud FBiH ostavio građane bez prave istine



Nedugo nakon što je na adrese medija stiglo Rješenje Ustavnog suda Federacije BiH s adrese Gradske uprave Zenica, iz Stranke demokratske akcije su kazali kako je Rješenjem Ustavnog suda FBiH poslana jasna poruka da je Gradsko vijeće beznačajno i da se bez legalno i legitimno izabranih predstavnika može donijeti najznačajniji akti za lokalnu zajednicu, iako je to primarna nadležnost Gradskog vijeća.

“Ovakvom odlukom Ustavni sud FBiH poslao je poruku svim gradonačelnicima i načelnicima da mogu sami donositi budžet, a što u konačnici može imati dalekosežne posljedice za funkcionisanje na demokratskim principima ustanovljenje volje građana i promjenu demokratskog uređenja u FBiH”, stoji u saopćenju SDA Zenica.
 

"Obustava postupka leži u odgovornosti Ustavnog suda FBiH"



"Dodali su da razlog obustavljanja postupka leži u odgovornosti Ustavnog suda FBiH što je propustilo da u roku riješi predmet koji je temporalnog karaktera te da je obustavljanje postupka uskratilo Grad Zenicu i njene građane o pravoj istini kada je u pitanju budžet Grada Zenice za 2017. godinu.

Nedim Ademović, advokat i pravni zastupnik podnosioca zahtjeva Miralema Galijaševića je kazao da je negativno iznenađen Rješenjem Ustavnog suda FBiH.

“Prije svega, kao pravniku, apsolutno je neprihvatljivo da sud, u jednoj odluci kojom se iz procesnih razloga obustavlja postupak, izvodi meritorne kvalifikacije slučaja, pa se kroz tekst Rješenja provlači rečenica da je budžet ‘donijet u skladu sa zakonom i statutom Grada Zenica’”, pojašnjava Ademović te dodaje:

"Nevjerovatno zvuči da je Ustavni sud FBiH obustavio postupak ocjene ustavnosti iz razloga što budžet za 2017. godinu nije više na snazi ako je činjenica da je sam Ustavni sud FBIH držao predmet neriješen cijelu 2017. godinu, znači, sve dok osporeni akt nije stupio van snage. Drugim riječima, obustava postupka je direktna posljedica neblagovremenog postupanja Ustavnog suda FBiH u ovom predmetu. To se nije smjelo desiti, po mom mišljenju, bez obzira da li je Ustavni sud FBiH bio svjestan posljedica nerješavanja predmeta ili ne”.
 

Kasumović: Ne pravim greške, znam svoj posao



Kasumović je komentarišući Rješenje Ustavnog suda FBiH kazao da je odlučan i hrabar čovjek koji je došao na čelo Grada da pokaže da se može pošteno i transparentno voditi Zenica.

"SDA i njeni trabanti uz podršku kladioničarskog lobija pokušavaju nastaviti da pljačkaju Zenicu i Zeničane i odatle su te njihove silne krivične prijave protiv mene. Ne pravim greške, znam svoj posao i budite sigurni da ćemo se svi zajedno izboriti za bolji život u našoj Zenici. Premijeru Galijaševiću je pametnije da što prije ispoštuje zaključak Gradskog vijeća Zenica i s Ustavnog suda FBiH povuče svoju apelaciju kojom je hitnom postupku tražio ocjenu ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice, odnosno kojom je kladionice proglasio vitalnim nacionalnim interesom Bošnjaka", komentarišući Rješenje Ustavnog suda FBiH rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.