Ustavni sud odgodio donošenje odluke po apelaciji Milorada Dodika o zastavi BiH

ustavni sud
Sličnu odluku Ustavni sud je donio i u slučaju apelacije Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida

Ustavni sud BiH je donio odluku da će o apelaciji Milorada Dodika donijeti odluku na jednoj od narednih sjednica, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

- U predmetu broj U 11/19 Ustavni sud je, nakon rasprave o procesnim pitanjima, odlučio da se o predmetu raspravlja na jednoj od sljedećih sjednica - kratko je navedeno u saopćenju Ustavnog suda BiH, bez obrazloženja zašto je donošenje ove odluke ostavljeno za neku drugu pruiliku.

Podsjećamo, Milorad Dodik je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH tražeći ocjenu ustavnosti donesenih izmjena Zakona o Zastavi, kojima se propisuje kada i gdje se mora postaviti zastava BiH i koje su kazne za nepoštivanje ovog zakona.

Dodik je podnio apelaciju tvrdeći kako je Parlament BiH, prilikom donošenja ovih izmjena Zakona, prekršio proceduru, jer one nisu dostavljene Predsjedništvu BiH na potvrđivanje. Dodik je ovaj zahtjev uputio 7. novembra prošle godine.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH je donio sličnu odluku i u vezi sa aplacijom Davora Dragičevića, koju je podnio zbog neblagovremene istrage u slučaju ubistva njegovog sina Davida.

- Ustavni sud je obavio raspravu u predmetu broj AP 1140/19, apelacija Davora Dragičevića podnesena zbog navodnog nepostojanja djelotvorne istrage, te je odlučio da će odluku u tom predmetu donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

PIŠE: ALMIR ŠARENKAPA