Ustavni sud odlučio: Starijima od 65 i mlađima od 18 godina prekršena ljudska prava

ustavni
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u Federaciji BiH krše prava građana

 

"Prekršeno je pravo apelanata na slobodu kretanja iz člana Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, iz razloga što ne postoji proporcionalnost, odnosno pravična ravnoteža između mjera naloženih osporenom Naredbom i javnog interesa zaštite javnog zdravlja, budući da prethodno nije razmotrena i obrazložena nemogućnost nalaganja blažih mjera, da nametnute mjere nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza Federalnog štaba da te mjere redovno preispituje i produži samo ako je to "neophodno u demokratskom društvu",. zaključio je Ustavni sud BiH.

Prema informacijama do kojih smo došli, Federalni štab civilne zaštite će dobiti rok da naredbu uskladi s Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom.

Podsjetimo, Sud na čijem je Knežević imao je "nekoliko apelacija građana" koji zahtijevaju odluku o mjerama ograničenja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina koje su podnesene protiv odluka Federalnog štaba civilne zaštite, o kojim se danas i odlučivalo.