Utrke Formule 1 i NASCAR-a bez publike

formula
Velika nagrada Mađarske, utrka koja je još u ovogodišnjem kalendaru Svjetskog prvenstva u Formuli 1, moći će biti održana jedino pred praznim tribinama, objavili su u petak organizatori, a u istim uvjetima uskoro će se nastaviti utrke američkog NASCAR-a, prenosi agencija Hina.

 

Utrka na Hungaroringu imala je svoje mjesto u kalendaru 2. augusta, ali je Mađarska zabranila održavanje svih događanja s više od 500 učesnika do 15. augusta.

Namjera organizatora takmičenja u Formuli 1 jest da sezona počne Velikom nagradom Austrije 5. jula, a potom bi slijedila VN Velike Britanije u Silverstoneu.

Formula 1 još nije objavila revidirani kalendar takmičenja.

Rigorozne mjere

Zaljubljenike u automobilizam, posebno one u Sjedinjenim Američkim Državama, razveselila je vijest o povratku utrka NASCAR-a. U samo deset dana, od 17. do 27. maja, bit će održano sedam utrka.

Prve tri, od 17. do 20. maja, bit će održane na stazi u Darlingtonu u Južnoj Karolini, dok će preostale četiri, od 24. do 27. maja, ugostiti Charlotte u Sjevernoj Karolini.

Nijedno od tih takmičenja neće uključivati gledaoce na tribinama.

Ekipe će morati slijediti stroge zaštitne mjere. Uz stazu će moći biti samo licencirani članovi timova, koji će imati obavezu nošenja maski, a u garažama će svi morati držati razmak. Svaka ekipa moći će imati maksimalno 16 članova, uključujući i vozača. Svima će se nasumično i povremeno mjeriti tjelesna temperatura, a pri pojavi simptoma infekcije bit će uklonjeni s mjesta događaja, što uključuje i vozače.

NASCAR je prekinuo sezonu 16. marta, nakon samo četiri utrke od 36, koliko ih je u kalendaru.